ŠPANIJA ULAŽE VIŠE OD 12 MILIJARDI EURA U INDUSTRIJU MIKROČIPOVA

Svijet

Nadia Calvino, ministrica privrede Španije kazala je da će Vlada uložiti 12,25 milijardi eura u industriju poluvodiča i mikročipova do 2027. godine.

Cilj je sveobuhvatan razvoj dizajna i proizvodnih kapaciteta španske industrije mikroelektronike i poluvodiča – rekla je Calvino dodajući da bi se ulagalo u cijeli lanac vrijednosti, od dizajna do proizvodnje čipova.
Neočekivani porast potražnje tokom pandemije i problemi u lancu opskrbe stvorili su prošle godine svjetsku nestašicu mikročipova i prisilili velik broj raznolikih globalnih proizvođača da uspore proizvodnju. To nije zaobišlo ni Španiju u kojoj su proizvođači automobila Volkswagen i Renault djelimično zaustavili rad montažnih linija.

Planom će finansirati i izgradnju tvornice za proizvodnju poluvodiča u vrijednosti od 9.3 milijarde eura. Ulagat će se i u istraživanja i razvoj uz 1.1 milijardu eura subvencija, dok će 1.3 milijarde eura biti dodijeljene za razvoj dizajna čipova.

Nedostatak podrške, predanosti, vizije ili čak koherentne strategije bili su neki od razloga zašto industrija čipova dosad nije bila prisutna u Španiji, dodala je Calvino.

Želimo da Španija igra relevantnu ulogu u ovom tehnološkom području, ulogu koju zaslužuje, a europski fondovi nude izvanrednu priliku – rekla je.

hayat.ba