KAD JE PRESKAKANJE SRCA OPASNO PO ZDRAVLJE: Ako osjetite i ovaj simptom, odmah primijenite prost trik – UMIRIT ĆETE SE ZA ČAS

Zdravlje

KAD JE PRESKAKANJE SRCA OPASNO PO ZDRAVLJE: Ako osjetite i ovaj simptom, odmah primijenite prost trik – UMIRIT ĆETE SE ZA ČAS

Aritmije predstavljaju poremećaje srčanog ritma. Ovi poremećaji se i kod zdravih ljudi javljaju vrlo često. I mada su najčešće su bezopasne, ipak mogu da budu i znak nekog srčanog oboljenja.

Bilo da ukazuju na rizik od bolesti ili ne, ovi poremećaji su veoma neprijatni jer stvaraju osjećaj ekstremne nelagode i straha kod pacijenta.

Simptomi aritmija su osjećaj lupanja ili preskakanja srca, ponekad i bol u grudnom košu, osjećaj nalik nesvjestici, pad pritiska ili otežano disanje.

Kardiolog Nensi Albert sa Klinike Klivlend napominje da je u tom slučaju najvažnije dovesti tijelo u stanje mirovanja. U tome vam mogu pomoći sedativi, ali prije nego što posegnete za lekovima, probajte neke druge, prirodne metode i trikove.

Kardiolog savjetuje da stavite dva prsta na korijen jezika kao da ćete da izazovete povraćanje. Na ovaj način pušta se vazduh u pluća i smanjuje se napetost u stomačnim mišićima i tako reguliše rad srca.

Dr Albert je takođe obasnila da se aritmija dijeli na opasnu i bezopasnu. Kod opasne vrste dolazi do gubitka svijesti. Međutim, ako je osoba svjesna, ne osejća vrtoglavicu, nije došlo do pada pritiska, onda aritmija ne predstavlja pretnju.

Svakako, preporuka je da se ako češće imate aritmije obratite kardiologu koji će proceniti ozbiljnost situacije i da li je terapija neophodna.

novi.ba/mondo