Ukrajina: U sukobima ubijeno 18 novinara; očekuju se novi napadi Rusije

Svijet

Ukrajina: U sukobima ubijeno 18 novinara; očekuju se novi napadi Rusije

Ukrajinska vlada objavila je da je, od početka ruske invazije 24. veljače, u zemlji ubijeno 18 novinara. Ministarstvo kulture i informiranja objavilo je u ponedjeljak na društvenim mrežama da će svaka smrt i drugi zločin protiv predstavnika medija biti istraženi.

Ministarstvo je dodalo da je još 13 novinara ranjeno, osam ih je oteto ili zarobljeno, a tri novinara se vode kao nestala. U izvješću se navodi da je počinjeno više zločina nad novinarima iz 11 zemalja.

Jedna od njih, ruskinja Oksana Baulina, ubijena je tijekom granatiranja Kijeva, glavnog grada Ukrajine. Izvještavala iz Kijeva i zapadnog grada Lavova za istraživačku web stranicu The Insider, navodi se u priopćenju. Baulina je prethodno radila za antikorupcijsku zakladu ruskog oporbenjaka Alekseja Navalnog, a napustila je Rusiju, prenosi BBC.

Uz to, potvrđena je smrt ukrajinskog fotoreportera i videografa Maksima Levina. On je pronađen mrtav u blizini Kijeva više od dva tjedna nakon što je posljednji put viđen, priopćila je ukrajinska vlada. Novinska agencija Reuters, u kojoj je on dugo bio suradnik, rekla je da je Levin ubijen dok je izvještavao o ratu za ukrajinsku stranicu s vijestima, prenosi CBS.

Što se tiče ostalih zbivanja u ratom pogođenoj Ukrajini, treba spomenuti da je u ponedjeljak guverner luhanske regije Serhij Hajdaj najavio da rusi pripremaju “sveobuhvatan napad” na ukrajinske snage na istoku Ukrajine, prenosi AFP.

“Vidimo da oprema dolazi iz više smjerova, da (Rusi) dovoze ljudstvo, gorivo (…). Zaključujemo da se pripremaju na sveobuhvatan napad”, rekao je u video poruci.

“Granatiranje je sve snažnije. Noćas je pokušan proboj u Rubižnje (nedaleko od Luhanska), naši branitelji su odbili napad, izbacili iz stroja nekoliko tenkova, bilo je na desetke trupala” ruskih vojnika, dodao je Hajdaj.

Guverner je stoga pozvao stanovnike da napuste to područje.

“Ne oklijevajte. Danas je evakuirano tisuću ljudi. Molim vas, ne čekajte da vam bombardiraju kuću”, pozvao je u svojoj poruci.

Ukrajinske vlasti su u subotu ocijenile da se ruske snage povlače sa sjevera Ukrajine, napose iz okolice Kijeva, kako bi se pregrupirale prema istoku i jugu zemlje. Rusija je pak nedavno priopćila da će usredotočiti ofenzivu na Donbas, gdje se nalazi luhanska regija, koja je velikim dijelom u rukama ruske vojske i njezinih separatističkih saveznika, prenosi AFP.f

geopolitika.news