Milanović čestitao Vučiću i Orbanu, poručio da Ukrajina nije demokratska država

Region

Milanović čestitao Vučiću i Orbanu, poručio da Ukrajina nije demokratska država

“Rusija sigurno nije demokratska država. Nažalost, nije bila ni Ukrajina”, kaže Milanović

Zoran Milanović dao je izjavu za medije.

Čestitao je pobjednicima na izborima u Srbiji i Mađarskoj.

“Pozvao sam Srbiju na saradnju, da se opredijele gdje će biti. Jer Rusija je daleko. Kao što je govorio Nikola Šubić Zrinski, car je daleko, bog je visoko”, rekao je.

“Čestitam pobjednicima, to je izbor njihovih stanovnika, ako oni misle da je to najbolje za njih, bez cinizma govorim, onda im čestitam”, rekao je Milanović.

“Ako se ne opredijeli, Srbija će dalje propadati. Hrvatski napredak u ovih 30 godina je dvostruka priča. Mi smo devedesete računali biti razvijeni kao Španija, ali nismo. Ali smo svejedno dvostruko razvijeniji od Srbije”, rekao je Milanović te dodao da to nije njegov posao.

“To je njihova stvar. Rasturit ćemo EU ako se budemo previše bavili kozmopolitskim moraliziranjem”, rekao je predsjednik.

Rekao je da ne zna ništa o zločinima u Buči. “To je daleko, ne znam o tome ništa, Rusi su se povukli. Što je tamo pronađeno, ko je pronašao, iz hrvatskog iskustva, pustite me s tim, budite oprezni”, rekao je.

Dotaknuo se Srbije.

“Srbija nije bijeda, ali neke pojave jesu. To je bilo figurativno, da je bijeda i šaka jada. Bijeda je frustracija kad ne napreduješ tempom kojim ste sposobni, a to Srbija je. Srbija je imala kameleonsku politiku, ljube Rusiju kojoj su mala, zamrljana fusnota. Sad je Rusija otišla nekim putem, taj put je mračan, gdje je Srbija ostala? Sad moraju odlučiti gdje su. To s Rusijom je sve fikcija, deluzija”, rekao je.

Milanović je kazao da Rusija nije demokratska država. Dodao je da nije ni Ukrajina.

“U ratu u kojem ne učestvuješ, makni se sa strane i čekaj”, rekao je o informacijama iz rata i informacijskom ratu.

Nijedna od tih država nije baš demokratska. Ni Ukrajina nije demokratska. Da je, počela bi pregovore s EU ili imala neki status. Što ćemo reći, da je Ukrajina ista kao Hrvatska ili Rumunija? Nije ista.

Rusija sigurno nije demokratska država. Nažalost, nije bila ni Ukrajina. Za takvu vrstu sukoba dovoljno je da je jedna država autokratska. A druga država kao Ukrajina nije imala kišobran, nije imala zaštitu. Ali kad su države recimo Hrvatska i Mađarska, ili Austrija ili Slovenija, mogućnost rata ne postoji”, kazao je.

“Za tango je uvijek potrebno dvoje, za rat je potreban jedan”, rekao je Milanović.

“Srbi su posebna politička kategorija, ja želim imati normalne susjede”, rekao je.

“Rusi imaju 150.000 vojnika, ja sam to govorio da se s tim ne može osvojiti, ja ne mogu vjerovati”, rekao je Milanović.

fokus.ba