Ubojita sačekuša: Kako su ukrajinske trupe ulicu u Buči pretvorili u groblje ruskih tenkova i ambicija Kremlja

Svijet

Ubojita sačekuša: Kako su ukrajinske trupe ulicu u Buči pretvorili u groblje ruskih tenkova i ambicija Kremlja

Moskva kaže da je nakon 39 dana operacija u središnjem dijelu Ukrajine napravila sve što je htjela, no to se nikako ne može provjeriti

Avenija u predgrađu ukrajinskog grada Buče postala je jedno od prvih groblja za nade Rusa da će uspjeti opkoliti Kijev pa ući u njega te potom s vlasti maknuti predsjednika Volodimira Zelenskog, piše BBC.

One su tamo sahranjene nekoliko dana nakon što je 24. veljače počela ruska invazija na Ukrajinu. Ukrajinski su vojnici uništili kolonu ruskih tenkova i oklopnih vozila dok je na putu prema Kijevu prolazila kroz Buču.

Bila je to jedna od prvih zasjeda koje su Ukrajinci priredili Rusima. Ukrajinske su trupe ruskima tijekom rata u Ukrajini koji je u nedjelju ušao u 39. dan priredile nebrojeno mnogo upravo takvih sačekuša.

Novinari BBC-ja u Buču su u petak ušli u trenutku kada su je Rusi počeli napuštati. Kremlj se, naime, odlučio fokusirati na istočnu frontu rata, a povlačenje iz Buče okarakterizirao je kao racionalno i smireno.

Uništena ruska oklopna vozila u Buči
Uništena ruska oklopna vozila u Buči

Moskva kaže da je u središnjem dijelu Ukrajine napravila sve što je htjela, no to se nikako ne može provjeriti. Zauzimanje Kijeva navodno nikada nije bilo dio ruskog plana.

Ono što jeste provjerljivo je da Ukrajinci Rusima nisu dopustili da okupiraju glavni grad njihove zemlje. Groblje tenkova u spomenutoj aveniji Buči uvjerljivo pobija tvrdnje Kremlja.

BBC navodi da je Rusima nakon tri tjedna ratovanja nestalo snage te da avenija u Buči objašnjava zašto.

Elitne ruske postrojbe u grad su ušle u oklopnim vozilima koja su dovoljno lagana da ih se može razmještati letjelicama. Došli su s aerodroma kod Hostomela. Rusi su taj strateški važan punkt zauzeli prvog dana invazije. Ukrajinci su čak u tom porazu pružili zapažen otpor. Hladan tuš Ruse je dočekao u Buči.

Avenija u kojoj se nalaze spaljeni ruski tenkovi i oklopna vozila uska je ravna – idealno mjesto za zasjedu. Svjedoci kažu da ukrajinski vojnici ruske napali dronovima Bayraktar turske proizvodnje. Na licu mjesta su navodno bili i volonteri iz postrojbi Teritorijalne obrane Ukrajine.

Ukrajinski vojnici patroliraju Bučom
Ukrajinski vojnici patroliraju Bučom

Kako god da im je to uspjelo, Ukrajinci su prvo onesposobili vozila na čelu i začelju kolone te tako zarobili ostale. Olupine ruskih vozila još su uvijek u toj ulici. Remeni puni čahura topovske municije kalibra 30 milimetara i mnogo komada opasnog te oštećenog eksploziva rasuto je po travi u blizini kolnika.

Kada su naslutili da se u Buči neće dobro provesti, mlađi pripadnici ruskih snaga dali su petama vjetra. Preklinjali su da ih se ne preda Teritorijalnoj obrani.

– Bilo mi ih je žao. Toliko su mladi bili, osamnaestogodišnjaci, dvadesetgodišnjaci. Životi su bili još bili pred njima – rekao je za BBC 70-godišnji muškarac koji se novinarima predstavio kao “ujak Hriša”.

Čini se, međutim, da Rusi nisu bili tako blagonakloni kada su se povlačili iz Buče. Nakon što su ušli u grad, ukrajinski su vojnici u spomenutoj ulici uočili najmanje 20 trupala. Nekima su ruke bile vezane iza leđa. Gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk rekao je da je u masovnoj grobnici u gradu pokopano 280 osoba.

Ukrajinski vojnici patroliraju Bučom
Uništena zgrada u Buči

Šačica civila koja je ostala u gradu rekla je da je izbjegavala Ruse. Kuhali su i jeli uz logorske vatre koje su zapalili ispred svojih domova. Plina, struje i vode nisu imali.

Volonteri im danas iz Lavova i drugih mjesta na zapadu zemlje te inozemstva donose potrepštine.

– Kruh nismo jeli 38 dana – rekla je Marija dok je gledala plastičnu vrećicu puno skromnih žemlji. Njezina je kći Larisa novinarima BBC-a pokazala zgradu u kojoj se nalazi njihov dom.

Građanin Buče kuha ispred svoje kuće
Građanin Buče ide prema kući nakon kupovine namirnica
Građanin Buče traži hranu

Građani Buče koji su pobjegli pred Rusima zaključali su svoja protuprovalna vrata. Rusi su vrata skupa sa štokovima i betonskim gredama iščupali iz zidova.

Nekoliko kilometara dalje, trag uništenja vodi ka aerodromu u Hostomelu. Ruski su ga padobranci pokušali koristiti kao bazu iz koje će napasti Kijev.

Najveći transportni zrakoplov na svijetu, Antonov An-225 Mrija, uništen je u ranoj fazi rata. Krov specijalnog hangara koji je izgrađen za njega nalikuje švicarskom siru. Sam avion, čije ime na ukrajinskom znači “san”, još je u uvijek u hangar. Prepolovljen je, a prednji dio trune na betonu. Oko njega su komadi trupa i motora.

Ostaci zrakoplova Antonov An-225 Mrija

Njegova sudbina u mnogočemu zrcali sudbinu Ukrajine. Taj je avion odisao nacionalnim ponosom, bio je simbol mogućnosti Ukrajine da radi velike stvari koje će biti prepoznate diljem svijeta.

jutarnji.hr