Šta god dirnete ‘pecne’ vas struja? Niste jedini: Evo zašto se to događa

Zanimljivosti

Šta god dirnete ‘pecne’ vas struja? Niste jedini: Evo zašto se to događa

Posljednjih nekoliko sedmica sve veći broj građana žali se na povećan elektricitet svuda oko sebe. Iako je povremeno “peckanje” nešto na šta smo navikli, čini se da su postali sve češći i jači. Zašto je to tako baš sada?

Iako se nitko nije ozlijedio od mini-šokova, mnogo građana se zabrinulo i pitalo da li su samo oni problem. Tako je jedna žena na svom Twitter nalogu podijelila problem koji ima, a vrlo brzo joj je spao kamen sa srca.

Nevjerovatnom brzinom su se redali komentari na stotine ljudi koje muči isti problem. Ne mogu uhvatiti kvaku vozila, vrata, pa čak i kada dodirnu drugu osobu prođu s malim strujnim udarom.

Fizičar sa Elektrotehničkog fakulteta Jovan Cvetić je za srpske medije objasnio što se točno događa

“Sintetička odjeća izaziva trenje koje dovodi do razmjene elektriciteta. Na primjer, kada sjednete na stolicu koja je sintetička, ili nosite sintetičku odjeću, i zatim se uhvatite za neki metal, može doći do elektriciteta”, objašnjava Cvetić za 24sedam.

Također, u posljednjih nekoliko mjeseci “šokovi strujom” bili su prisutniji zbog zime, jer je upravo ovo godišnje doba drugi faktor povećanog naelektriziranja.

“Suh zrak i suho vrijeme pogoduju stvaranju statičkog elektriciteta, jer kada pada kiša ili je zrak vlažan nećete osjetiti ove šokove”, dodaje profesor.

Šta možemo učiniti?

Za početak, tokom zime treba se truditti izbjegavati sintetičku, a nažalost i vunenu garderobu, koliko god to bilo kontradiktorno mrazu. Također, jedan od najvećih izvora statičkog elektriciteta su tepisi. Prilikom hodanja preko njih naša koža se naelektrizira.

Kako stvaranju elektriciteta pogoduje sug zrak, poželjno je da koristite ovlaživače prostorija. Kao i sa zrakom, i suha koža pogoduje povećanju rizika od statičkog šoka. Isto tako, koliko god bilo teško, poželjno je izbjegavati sve metalne stvari jer su one najčešće mjesto “šokova”.

Ova peckanja jesu iritantna, ali opasna po zdravlje nisu. Jedino što ćete pod stresom otvarati prozore, vrata… Najbolje da u toj situaciji to radite preko dijela odjeće ili ubrusa, prenosi agencija.

(novi.ba)