REGULIŠE DIJABETES, POSPJEŠUJE ZDRAVLJE JETRE, UBALAŽAVA UPALE: Evo kako se priprema čaj od ove moćne biljke

Zdravlje

REGULIŠE DIJABETES, POSPJEŠUJE ZDRAVLJE JETRE, UBALAŽAVA UPALE: Evo kako se priprema čaj od ove moćne biljke

Čaj od korijena maslačka, prema iskustvu onih koji su ga koristili, donosi višestruke koristi za zdravlje. Ima ga svuda – na livadama, travnjacima, a cvjeta u proljeće. Dostupan nam je na svakom koraku, ali je ipak zapostavljen. Maslačak se može konzumirati i kuhan i sirov. Listovi se mogu jesti u salati, a od njih se može praviti i čaj.

Oni blagotovorno djeluju na jetru, organe za varenje, a sadrže i manitol – prirodni šećer koji je posebno pogodan za one koji su preživjeli moždani i srčani udar.

Stručnjaci kažu da ne postoji bolje biljno sredstvo za regenreaciju jetre od korena maslačka. Pospješuje i izbacivanje tečnosti iz organizma i poboljšava prokrvljenost bubrega. Odličan je za ublažavanje tegoba izazvanih urinarnim infekcijima, a blagotovorno djeluje i na izgled kože.

Recept za čaj od korijena maslačka:

Za pripremu ovog čaja potrebna vam je jedna supena kašika usitnjenog korena maslačka i 2 dl vode. Stavite korijen u vodu i ostavite da vri 5 minuta. Nakon toga poklopite i ostavite još 15 minuta da se ohladi kako bi voda pokupila hranjive sastojke iz korijena. Najbolje je da se pije prije jela tri puta na dan.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)