Rusija mijenja zakon, najavila kazne za one koji su joj uveli sankcije

Svijet

Rusija mijenja zakon, najavila kazne za one koji su joj uveli sankcije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da njegova zemlja traži obaveze od “vodećih nacija” da će sigurnost Ukrajine biti zaštićena sporazumom ako želi da pristane na deeskalaciju s Rusijom.

U razgovoru za Fox News Zelenski je ponovio uvjerenje da bi Ukrajina bila koristan dodatak NATO-u.

“Teško nam je da pričamo o NATO-u jer NATO ne želi da nas primi“, rekao je Zelenski. “Mislim da je to greška, jer ako uđemo u NATO, učinićemo NATO mnogo jačim. Mi nismo slaba država. Ne predlažemo da nas ojačamo na račun NATO-a… Mi smo dodatak, mi smo lokomotiva. Ja mislim da smo jedna od važnih komponenti evropskog kontinenta”, dodao je ukrajinski predsjednik.

Naglasio je da je razgovarao s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom i rekao mu da bi volio da Sjedinjene Države budu uključene u sigurnosni sporazum koji bi pružio dugoročnu podršku Ukrajini u rješavanju mogućnosti da Rusija ponovo izvrši invaziju u budućnosti. Zelenski je rekao da Sjedinjene Države “razmatraju ovaj prijedlog”.

Na pitanje šta Putin želi da dobije u ovom sukobu, Zelenski je rekao da Putin želi sve što mu Zapad da i da “apetiti obično rastu”.

“Što im više date to im raste apetit“, rekao je Zelenski i dodao da će Putin nastaviti svoju agresiju u Evropi izvan Ukrajine i da će dobiti ono što želi “ako ga sada ne zaustave“.

Zelenski je istakao da “svi moraju znati da će ukrajinska vojska odgovoriti punom snagom ako budemo pritisnuti u ćošak”.

Dotakao se i optužbi ruskih zvaničnika da je Ukrajina helikopterima napala skladište nafte u Rusiji.

“Jeste li izvršili napad na rusko vojno skladište na ruskom tlu pomoću helikoptera?” upitao je novinar Fox News Zelenskog.

“Žao mi je, ali ne razgovaram ni o jednom od mojih naredbi kao vrhovnog komandanta“, odgovorio je Zelenski. “Postoje stvari koje dijelim samo sa vojnim oružanim snagama Ukrajine.”

Klix ekskluziva.ba