TAJNE GENETIKE: Evo sta beba naslijeđuje od majke, a sta od oca!

Zanimljivosti

TAJNE GENETIKE: Evo sta beba naslijeđuje od majke, a sta od oca!

Geni nekada baš umiju da se poigraju. Naučnici tvrde da od brojnih genetskih predispozija zavisi kako će vaša beba izgledati. Ovo su najčešće zblude i dileme roditelja:

Dječaci liče na mame, a djevojčice na tate

U narodu postoji uvraženo mišljenje da dječaci liče na mama, a djevojčice na tatu. Ipak, nauka to potvrđuje samo djelimično. Tačno je da dječaci nasleđuju jedan X hromozom koji direktno utiče na spoljašnji izgled deteta. Kod djevojčica su stvari drugačije, one dobijaju jedan hromozom X i od mame i od tate, pa su podjednake šanse na koga će ličiti.

Kakve će beba imati oči?

Roditelji se često pitaju kakve će oči imati njihova beba. I to takođe zavisi od genetske predispozicije. Veća je vjerovatnoća da će beba imati plave oči ukoliko oba roditelja imaju plave oči. Ako je jedan roditelj ima tamne ili smeđe oči, a drugi plave, beba će u većini slučajeva imati smeđe oči, jer je to dominantniji gen.

Koliko će dijete biti visoko?

Čak i ako su roditelji niski, dijete može da prevaziđe njihovu visinu. To naravno zavisi i od ishrane u djetinjstvu, i od unosa kalcijuma i ostalih vitamina. Takođe, ako dijete upišete na košarku ili na neki drugi sport, veća je vjerovatnoća da će se dete razviti i da će prerasti visinu roditelja.

Koju će dijete imati boju kose?

Boja kose zavisi od toga čiji će gen preovladati. Ako i mama i tata imaju svijetlu kosu, i dijete će imati takvu boju kose. Djeca sa naših prostora generalno imaju svjetliju kosu u detinjstvu, a kasnije im kosa potamni. Nijansa kose koja se formira poslije dvanaeste godine, ostaje dominantna do starosti. Od roditelja, dijete nasljeđuje i formu kose, lokne, talase, kovrdže.

(Mogujatosama.rs)