Moskva odgovorila na ideju Njemačke o nacionalizaciji podružnica ruskog Gazproma i Rosnefta

Svijet

Moskva odgovorila na ideju Njemačke o nacionalizaciji podružnica ruskog Gazproma i Rosnefta

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov obrušio se na one koji najavljuju mogućnost nacionalizacije podružnica Gazproma i Rosnefta u Njemačkoj, opisavši to kao neprihvatljivo, odgovarajući na pitanje novinara ruskog TASS-a.

Njemačke novine Handelsblatt pisale su u četvrtak, pozivajući se na izvore u njemačkoj vladi, da Ministarstvo gospodarstva zemlje razmatra nacionalizaciju podružnica Gazproma i Rosnefta u Njemačkoj. Prema izvorima, to se odnosi na Gazprom Germania i Rosneft Deutschland.

“Naravno, takav plan bi ozbiljno prekršio međunarodno pravo i gotovo sva moguća pravila i zakone. Stoga ćemo ga pomno pratiti. Naravno, što se nas tiče, čak i sama pomisao na takvu opcija je neprihvatljiva”, rekao je glasnogovornik Kremlja, odgovarajući na zahtjev da se komentira izvješće. Na pitanje može li donošenje takve odluke utjecati na ugovore o plinu, Peskov je odgovorio: “To su različite priče”. “Međutim, sada smo svjedoci snažnog trenda razbojničkih zapljena imovine, apsolutno legalne imovine, koja se izvršava zapljenom sredstava na bankovnim računima, privatnog vlasništva i tako dalje”, precizirao je dužnosnik Kremlja. Također je ukazao na “krajnje mafijaške radnje” zapljene ruskih međunarodnih pričuva, što također predstavlja protuzakonit čin. “Ako sada ovome dodaju razmatranje nacionalizacije, onda to, naravno, ne sluti na dobro”, zaključio je Peskov.

geopolitika.news