OVAKVE NESREĆE NIKO NE MOŽE DA PREDVIDI: Tragedije u rudnicima česte i u zemlji i u svetu

Svijet

OVAKVE NESREĆE NIKO NE MOŽE DA PREDVIDI: Tragedije u rudnicima česte i u zemlji i u svetu

U rudniku mrkog uglja “Soko” kod Sokobanje dogodila se tragedija u kojoj je nastradalo osam rudara, a povređeno njih 20.

Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije kaže za Kurir da je ovo jedna velika tragedija i za rudare, njihove porodice, ali i za državu

– Ovakve nesreće se nažalost dešavaju i teško ih je predvideti – kaže Savićeva i dodaje:

– Nažalost, ovakve tragedije su česte u svetu, ali i kod nas. Metan je gas koji nastaje prilikom iskopavanja, opasan je bez boje i mirisa.

Podsetimo, direktor Doma zdravlja Aleksinac Rodobljub Živadinović rekao je da je nastradalo osam rudara, a povređeno njih 20 i da su uglavnom u pitanju lakše povrede.

– Više okolnih centara je poslalo sve svoje ekipe koje su mogli, deo se prevozi u Opštu bolnicu Aleksinac – rekao je Živadinović za RTS i dodao da nema informacije koliko je još zarobljenih rudara.

– Radi se o aleksinačkoj smeni, tako da je većina rudara iz Aleksinca. U rudniku mrkog uglja “Soko” kod Sokobanje obrušio se deo jame i rudari su ostali zarobljeni, javlja RTS.

– Noćas se dogodila se nesreća u rudniku, ali ništa za sada ne možemo da kažemo. U toku je akcija spasavanja. Biće obraćanje kasnije – potvrdio je direktor rudnika Soko Drago Milinković za Informer. Nezvanicno došlo je do zarušavanja okna u rudniku i kameni matrijal je pao i zatrpao rudare.

Kurir.rs/ A. K.