Mađarski kuhari objavili RECEPT ZA NABOLJE PUNJENE PAPRIKE: Uopšte ne dodaju vodu, EVO KAKO IH KUHAJU

Zdravlje

SVRBI VAS “TAMO DOLE” I OSJEĆATE NEPRIJATAN MIRIS: Ginekolog otkrio šta je u pitanju, nije bezazleno

Vaginalne infekcije jedan su od najčešćih razloga zašto žene idu da posjete ginekologa, ali one gljivične se mogu tretirati i uspešno liječiti i kući prirodnim lijekovima.

Prije nego krenemo sa savjetima kako da se riješite svrabeža i peckanja, sa vama ćemo podijeliti priču Kler Baumhauer (45) iz Australije, kojoj su doktori skoro 20 godina govorili kako ima infekcije, a zapravo je u pitanju bilo nešto veoma opasno.

– Kako se u medijima stalno reklamiraju neke kreme i vaginalete protiv svraba, vjerovala sam da su moji intimni problemi česti, pa nisam brinula – kaže ona za parenting.au.

Tek kada je 2016. godine, kako kaže, osjetila da tegobe postaju neizdržive, i ponovo se bacila u potragu za dijagnozom, naišla je na ljekara koji je otkrio šta joj je. U pitanju je bio karcinom vulve.

Kler je imala svega 12 godina kad joj je konstatovan lichen sclerosis, kožna bolest koja uglavnom pogađa odrasle žene i najčešće se javlja u području vagine i anusa. Simptomi su najčešće svrab, peckanje i bol u zahvaćenim područjima.

Ovo oboljenje se često vraća nakon liječenja i ostavlja bijele tragove po koži. Kako je Kler objasnio ljekar koji je i otkrio da boluje od karcinoma vulve, ta konstantna oštećenja kože u kombinaciji sa preaktivnim imunim sistemom ili disbalansom hormona doveli su do dijagnoze kancera.

Kler se danas bori sa kancerom i pokušava da putem interneta skrene pažnju ženama da ne zanemaruju ove i slične simptome, već da sve neuobičajeno prijave lekaru i ne odustaju dok ne dođu do dijagnoze.

U slučaju da vam doktori potvrde da se radi ipak o gljivičnoj infekciji i da zbog toga imate svrabež, problem pokušajte riješiti sa ovim prirodnim lijekovima, piše “Net.hr”.

Čajevi – Protiv svrbeža i peckanja koji su rezultat gljivične infekcije, učinkovit je čaj od ružmarina. On se može koristiti i kao sredstvo za svakodnevno intimnu njegu. Ako ste patite od infekcije kvascem, trebate popiti jednu do četiri šolje tog čaja dnevno.

U borbi protiv gljivične infekcije, pijte nezaslađen sok od borovnice nekoliko puta dnevno. Možete piti i tablete s ekstraktom brusnica ili jesti sušene borovnice, a rezultati će uskoro biti vidljivi.

Ulja – Ulje čajevca ima jaka protugljivična svojstva. Namočite tampon s nekoliko kapljica ulja čajevca i stavite ga u vaginu i ostavite ga tako dva do tri sata da djeuluje. Cijeli proces ponovite dva puta dnevno.

Sličan učinak ima i ulje origana, kojeg možete nanjeti površinski ili razrijeđeno u maslinovom ulju. Možete ga konzumirati i oralno u obliku dvije kapsule dnevno. Problem s gljivičnom infekcijom se možete riješiti u nekoliko tjedana s ovim tretmanom.

Bijeli luk – Jedite bijeli luk ako imate gljivičnu infekciju. Jedna opcije je da napravite pastu od nasjeckanog luka i nanesete je na inficiranu površinu. Također, možete konzumirati miks ulja, bijelog luka, vitamina E u kapsulama i kokosovog ulja.

Sirće – Kupite organski čisto sirće i to po mogućnosti od jabuke. U kadu s toplom vodom ulijte jednu šoljicu sirćeta. U toj kupki se namačite 20 minuta, a zatim se nježno obrišite peškirom.

Neven – Ova biljka također ima protugljivična i protuupalna svojstva. Zgnječite nekoliko listova nevena, ali se pobrinite da je biljka čista i neobrađena hemikalijama, te ih tako nanesite na inficiranu površinu. No, ovaj tretman treba svakako izbjegavati u trudnoći. novi.ba