BRAŠNO OD KOPRIVE – NE KOŠTA NIŠTA, A JAKO JE ZDRAVO: 1 kašika obezbjeđuje dnevnu dozu željeza potrebnu organizmu

Zanimljivosti

BRAŠNO OD KOPRIVE – NE KOŠTA NIŠTA, A JAKO JE ZDRAVO: 1 kašika obezbjeđuje dnevnu dozu željeza potrebnu organizmu

Brašno od koprive se pravi od osušenih i samljevenih listova koprive. Izutetno je bogato govžđem i samo jedna kašika je dovoljna da se obezbijedi doza potrebna organizmu. Ovo brašno je višenamjensko i možete ga koristiti kada pravite tijesto, čorbe, kaše… Osim što je kopriva bogata gvožđem takođe je prepuna vitaminima i mineralima. Jednako ljekovit je i čaj od korpive ili čorba. Fino brašno od koprive može da se koristi za pravljenje domaće kozmetike, a od krupnijeg mljevenog brašna može da se napravi hrana ili čaj od koprive, piše Stvarukusa.rs

Obzirom da raste u bašti, pored puta ona ne košta ništa. Tako da je pravljenje ovog brašna džabe. Ono što je bitno je da pronađete zdravu, nezagađenu koprivu. Kasno proljeće ili rano ljeto je idealno za skupljanje. Ako ne možete da nađete zdravu, onda je bolje da je kupite. Mladi listovi sadrže najviše hranljivih materija.

Pažljivo operite svježe listove i bacite oštećene. Poželjno je da koristite rukavite jer kopriva može da iziritira kožu. Opranu stavite između dvije krpe kako bi što bolje upila vodu. Možete je sušiti priordno, ali tako rizikujete da se oštete, bolje je da to uradite u rerni. Zagrijte je na 120°C i stavite listove u tankom sloju nekih 2-3 sata. Vrata rerne treba da budu blago otvorena (1-2 cm) kako bi vlažan vazduh mogao da izađe. Ako je moguće, uključite ventilator, jer će značajno ubrzati cirkulaciju vazduha i skratiti vrijeme sušenja.

Kada listovi postanu lomljivi i raspadnu se na dodir, izvadite ih iz rerne i zgnječite rukom. Bacite stabljike i sve ostale dijelove koji su još vlažni. Vratite zgnječene listove u rernu i nastavite da sušite još sat vremena da biste bili sigurni da su potpuno suhi. Zatim ih sameljite. Prosijte brašno kroz sito. Neke krupnije čestice će ostati u situ, pa možete da ih sameljete u avanu i zatim da ih ponovo prosijete.

Od 300 g svježe koprive (listova i stabljika) ili 150 g svježih listova dobiće se oko 20-25 g finog brašna i oko 10-15 g dodatnog krupno mljevenog brašna koje ostaje posle prosijavanja. Čuvajte u hermetički zatvorenoj tegli na tamnom, suhom i hladnom mjestu. novi.ba