IZA KULISA UKRAJINSKO RUSKIH PREGOVORA U ISTANBULU Evo šta je sve vreme radio Abramovič

Svijet

IZA KULISA UKRAJINSKO RUSKIH PREGOVORA U ISTANBULU Evo šta je sve vreme radio Abramovič

Pijuckajući turski crni čaj iz čaše u obliku lale, Roman Abramovič je u utorak popodne sedeo na osunčanoj terasi istanbulskog hotela Šangri-La i pažljivo razgovarao sa ukrajinskim pregovaračkim timom.

Uprkos bogatom meniju restorana sa morskim plodovima i hamburgerima i velikom izboru suvog mesa, ruski oligarh izbegavao je da jede tokom celog sastanka, prenosi britanski Gardijan.

On je u utorak bio prisutan i na zvaničnim prepodnevnim razgovorima u Turskoj između ruskih i ukrajinskih pregovarača u istanbulskoj palati Dolmabahče, kao i na neformalnom okupljanju u istanbulskom hotelu Šangri La popodne.

U hotelu, milijarder, bivši vlasnik Čelzija, sedeo je i razgovarao sa ukrajinskim poslanikom Rustemom Umerovom, za koga se takođe navodi da je patio od simptoma trovanja nakon njihove prethodne runde nezvaničnih razgovora.

Abramovič, koji je bio okružen jakim obezbeđenjem, razgovarao je sa Umerovim, a kasnije mu se pridružio i lider ukrajinskog parlamenta i šef delegacije David Arahamia.

Ostatak ukrajinske delegacije, u kojoj je bio i ministar odbrane Oleksij Reznikov, sedeo je na drugom kraju terase. Tamo su ispijali vino, prenosi Gardijan.

Onda se Abramovič sa dvojicom ukrajinskih zvaničnika sa terase preselio u unutrašnjost restorana. Ukrajinska delegacije se odmah smestila za sto pun hrane.

Podsetimo, oligarh je navodno otrovan tokom prethodnih nezvaničnih razgovora sa Ukrajincima nakon konzumacije čokolade i vode.

Abramovič i dva viša člana ukrajinskog pregovaračkog tima razvili su nedavno slične simptome. Pisalo se da su ti simptomi uključivali crvenilo u očima, suzne i bolne oči, kao i guljenje kože na licu i šakama.

Pojedini strani mediji su čak pisali da je Abramovič “oslepeo na nekoliko sati” i da mu je pružena pomoć u bolnici.

Rusija je negirala bilo kakvu zaveru o trovanju, a tvrdnje su nejasne.

Sam Umerov je od tada rekao da je ”dobro” i pozvao ljude da ne veruju ”neproverenim informacijama”.

Ipak, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba poručio je ukrajinskim pregovaračima da ništa ne jedu ni ne piju.

– Savetujem svima koji su u pregovorima sa Ruskom Federacijom da ništa ne jedu i piju, i po mogućnosti da izbegavaju dodirivanje bilo koje površine, rekao je Kuleba na ukrajinskoj televiziji Kanal 24 pre sastanka.

Kurir.rs