DA LI VAM SE KOŽA NA LICU PERUTA? EVO ŠTA JE U PITANJU: Organizam vam pokušava poručiti važnu stvar

Zdravlje

DA LI VAM SE KOŽA NA LICU PERUTA? EVO ŠTA JE U PITANJU: Organizam vam pokušava poručiti važnu stvar

Perutanje kože je upalni proces u koži uzrokovan opekotinama, alergijama, dermatitisom ili kozmetičkim preparatima. U nastavku pročitajte kako prepoznati i liječiti suhu i oštećenu kožu na raznim dijelovima tijela.

Uzroci perutanja kože:

Koža je naš najveći organ koji se sastoji od tri sloja. Površinski sloj se naziva epiderma i zaslužan je za zaštitu od štetnih tvari i pohranjivanje vode. Upravo kada koža izgubi vlažnost zbog raznih uzroka, mogu se javiti suhoća, crvenilo i perutanje.

Neki od uzroka za perutanje kože su:

-opekotine od sunca,
-alergijske reakcije,
-različite vrste dermatitisa,
-psorijaza,
-poremećaj imunosnog sustava,
-neželjena reakcija na šminku i kozmetičke preparate,
-neželjena reakcija na neke lijekove ( npr. topikalni retinoidi za liječenje akni),
-hiperhidroza – prekomjerno znojenje.

Simptomi perutanja kože:

-suha i zategnuta koža
-lagano crvenilo
-svrbež koji na kraju dovodi do neugodnosti i perutanja kože.
-Bilo koji dio tijela može biti zahvaćen.

Perutanje kože lica:

Lice se najčešće peruta u hladnije doba godine kada je smanjena vlažnost zraka. Koža na licu je izrazito tanka što je čini veoma osjetljivom i sklonom sušenju. Perutanje se većinom pojavljuje u području T-zone, na čelu i oko nosa. Kožu je potrebno često hidratizirati te štititi od vjetra i sunca. U cijelo doba godine je potrebno piti puno vode te konzumirati voće i povrće. U hladnije doba godine treba vlažiti zrak prostorija koje se intenzivno griju te njegovati kožu lica hidratantnim kremama.

Kako njegovati lice:

Napravite blagi piling lica par puta tjedno koristeći male, kružne pokrete. Obratite pozornost na sastav kupljenih pilinga i krema za lice. Preparati s dodanim mirisima i bojama mogu iziritirati kožu lica. Trebali biste birati one bez natrijevog dodecil sulfata, koji se inače nalazi u sastavu deterdženata i koji isušuje kožu. Koristite mekane ručnike za lice kojima nećete brisati ostale dijelove tijela.

Perutanje kože na glavi:

Prhut ili perut česta je pojava na vlasištu ljudi. Uzrokovana je gljivicom Pityrosporum ovale koja posebno napada kožu vlasišta u hladnije doba godine, kada smo pod stresom ili lošom ishranom. Perut se manifestira bijelim ili žućkastim ljuskicama koje opadaju s vlasišta.

Perutanje kože na rukama:

Perutanje kože na dlanovima može biti neobično, posebice ako se ne događa nigdje drugdje na tijelu. Uzroci ipak mogu biti jednostavni, kao što je korištenje novog deterdženta za pranje suđa ili sredstva za čišćenje. Također, dlanovi će se perutati kao posljedica dermatitisa ili dehidratacije organizma.

Treba obratiti pozornost i na ishranu, jer perutanje kože dlanova može značiti nedostatak vitamina B kompleksa u organizmu. Mogu se nadoknaditi hranom, tabletama ili kremom koju prepisuje dermatolog.

Perutanje očnih kapaka i oko obrva:

Uzroci perutanja kože na kapcima su najčešće korištenje nove kozmetike, alergijska reakcija ili dermatitis.

Ako ste u zadnje vrijeme primijetili probleme na očnom području, moguće je da je to od nekog kozmetičkog preparata. Bilo da su to sjenilo, maskara ili puder, potrebno je obratiti pozornost na sastav kupljenog proizvoda. On bi trebao biti hipoalergen i imati jasno navedene sastojke. Prije korištenja testirajte proizvode u manjim količinama.

Alergijske reakcije koje se manifestiraju u obliku očnog konjuktivitisa, svrbeža, crvenila ili perutanja također mogu nastati zbog šminke, nošenja leća ili kapi za oči. Ako simptomi ne prolaze treba posjetiti dermatologa ili okulista. Problema s kožom oko očiju možete imati i zbog dermatitisa. On može biti kroničan ili akutan, a u slučaju da simptomi ne prestaju, treba se javiti dermatologu.

Perutanje kože na nogama:

Koža na nogama također je podložna suhoći i perutanju. Dijelovi nogu poput potkoljenica i peta često su ispucali. Pogledajte sastav šampona i losiona za tijelo koje koristite i pazite da nisu agresivni i puni štetnih sastojaka.

Perutanje kože stopala:

Koža na stopalima se peruta zbog gljivičnih infekcija, najčešće zbog atletskog stopala. One se često javljaju kao posljedica nedovoljnog sušenja stopala nakon tuširanja, loše higijene ili korištenja nekih lijekova. Takve infekcije uspješno se liječe antigljivičnim mastima ili kremama koje propisuje dermatolog.

Perutanje kože nakon sunčanja:

Prije izlaganja suncu upotrijebite odgovarajuću zaštitu, kreme za sunčanje koja ima i hidratizirajuću komponentu. Krema ne bi trebala imati umjetne boje i mirise koji će nadražiti kožu. Ako se izlažete suncu bez ovakve zaštite, mogli biste zadobiti opekotine i koža će se početi perutati.

U slučaju da se to dogodi, postoje razni načini kućne njege kože. Ako je situacija ozbiljnija, obavezno se javite liječniku.

Kućna njega i povećana hidratacija većinom uspiju riješiti problem, ali liječniku se trebate javiti ako:

-Stanje vaše kože se nije popravilo unatoč trudu.
-Suha koža se jako crveni ili krvari.
-Svrbež i suhoća kože ometaju čak i spavanje.
-Imate otvorene rane ili ste zadobili infekciju od češanja.
-Područja koja se perutaju zauzimaju veliku površinu tijela.

Kožu koja se peruta možete tretirati mnogim kozmetičkim preparatima ili kremama koje propisuje dermatolog, ali možete puno toga učiniti sami. Neki od prirodnih lijekova protiv perutanja kože su soda bikarbona, limunov sok, gel od aloe vere, pa čak i jabučni ocat.

Možete koristiti i razna prirodna ulja, kao ulje badema i ricinusa.

(novi.ba)