Elon Musk želi pokrenuti novu društvenu mrežu

Svijet

Elon Musk želi pokrenuti novu društvenu mrežu

Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk ozbiljno razmišlja o izgradnji nove platforme društvene mreže, napisao je jučer milijarder na Twitteru.

Musk je odgovarao na pitanje korisnika Twittera o tome razmišlja li o stvaranju nove platforme društvene mreže koja bi sadržavala algoritam otvorenog koda i koja bi prednost davala slobodi govora, gdje je propaganda minimalna.

Musk, i sam aktivni korisnik Twittera, u zadnje je vrijeme kritičan prema platformi društvene mreže i njezinoj politici. Rekao je da firma potkopava demokraciju jer se ne pridržava načela slobode govora.

Njegovi su tvitovi objavljeni nakon što je stavio na Twitter anketu u kojoj pita korisnike vjeruju li da se Twitter pridržava načela slobodnog govora, a više od 70 posto odgovorilo je ‘ne’.

“Posljedice ove ankete bit će važne. Molim vas, glasajte pažljivo”, rekao je u u petak.

Bude li Musk odlučio izgraditi novu društvenu platformu, pridružit će se sve većem broju tehnoloških firmi koje se pozicioniraju kao šampioni slobode govora i nadaju se privući korisnike koji smatraju da im se se guši sloboda govora na platformama poput Twittera, Facebooka u vlasništvu Meta Platformsa i Googleova You Tubea.

Ni jedna od firmi, uključujući Truth Social Donalda Trumpa, Twitterove konkurente Gettr i Parler i video platformu Rumble, do sada se nije približila dosegu i popularnosti tim platformama.

radiosarajevo.ba