KAKO DA PREPOZNATE PARADAJZ I KRASTAVAC NAKLJUKAN HEMIJOM: Kad ih zasiječete vidjećete po “mesu”, jedno je znak OTROVA

Zdravlje

KAKO DA PREPOZNATE PARADAJZ I KRASTAVAC NAKLJUKAN HEMIJOM: Kad ih zasiječete vidjećete po “mesu”, jedno je znak OTROVA

Da bi se voće, prije svega jabuke, sačuvalo tokom cijele zime, često se tretira raznim hemikalijama koje i te kako mogu da budu opasne po zdravlje. A da li je bezbjedno jesti ovakve namirnice zajedno sa korom?

Proljeće je i zvanično počelo i u ponudi na pijacama i piljarama se nalaze voće i povrće koje je čuvano cijelu zimu. Da bi jabuke što duže potrajale, tretiraju se voskom, glicerinom, parafinom, kalcijum hloridom, a najopasnija od svih ovih supstanci je definil. Pošto je, u stvari, ovo proizvod koji nastaje preradom nafte, ima tendenciju da bude kancerogen.

O tome kako da se zaštitite da se ne otrujete jabukama i drugim voćem koje je “prskano”; govorili su brojni stručnjaci, a prvi korak je da se operu u toploj vodi, a u koju čak možete dodati i sodu bikarbonu.

Koje vrste su najbezbjednije?

Ako kupujete “domaće” proizvode na pijaci od provjererenih prodavaca i za koje znate da ne koriste nikakvu hemiju, možete jednostavno da operete koru od prljavštine i nataložene prašine. Ako ih kupujete u prodavnici, kada zapravo i ne znate da li su tretirane, preporuka je da ipak oljuštite koru.

Posljedice konzumiranja namirnica koje su “nakljukane hemijom” mogu da budu veoma opasne i da dovedu do teškog trovanja. Međutim, postoji i druga strana ovog problema. Ako ogulimo jabuku, onda on zapravo bacamo glavni izvor vitamina A i C, kalcijuma, fosfora, gvožđa i korisnih antioksidanata.

Postoji nekoliko trikova da se utvrdi koliko su povrće ili voće toksični. Na primer, kada isječete jabuku, ako vidite da brzo potamni, možete da je bezbjedno jedete sa korom. Karcitin u kombinaciji sa vitaminom C sprječava slobodne radikale da oštete tijelo.

Korisna kora i drugo voće i povrće

Vitamini C i P, velika količina pektina čuvaju se u kori limuna. Ali ove namirnice takođe mogu da se tretiraju hemijom kao bi im se produžio rok trajanja, tako da ih je potrebno veoma temeljno oprati pre nego što im uklonite koru. Topla voda, soda bikarbona i deterdžent će vam u tome pomoći.

Kako da znate da li su krastavac i paradajz prskani?

Da biste utvrdili da li povrće ima pesticide, možete da isječete krastavac ili paradajz i pogledate kakva mui je unutrašnjost. Obično krastavci i paradajz sa toksinima imaju žućkaste pruge, u centru se nalazi žuti “dio”.

(novi.ba)