SAT VEMENA PRIJE SPAVANJA SKUHAJTE BANANU: Dodajte malo ovog začina, UJUTRO ĆETE NAM BITI ZAHVALNI…

Zdravlje

SAT VEMENA PRIJE SPAVANJA SKUHAJTE BANANU: Dodajte malo ovog začina, UJUTRO ĆETE NAM BITI ZAHVALNI…

Nesanica je jedan od najčešćih problema današnjice i mnogi koriste lijekove kako bi je se riješili. Nedostatak sna povećava rizik od hipertenzije, poremećaja pritiska, depresije, slabosti i drugih bolesti.

Srećom, čaj od banana i cimeta koji se konzumira pred spavanje može riješiti ovaj problem. Loš noćni san nije samo nevjerovatno frustrirajući, već ima uticaj i na vaš svakodnevni život i može uticati na vaše zdravlje. Zbog toga se možda nećete moći koncentrirati, a vaše raspoloženje obično nije najbolje.

Banane kao sredstvo za spavanje:

Banane sadrže aminokiselinu, triptofan. To uzrokuje proizvodnju hemijskog serotonina u mozgu. Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi, serotonin ima smirujući efekat i poboljšava san. Dakle, jedenje banane prije spavanja poboljšaće vaš san. Ali da li ste znali da bananu možete popiti i u šolji čaja?

Čaj sa bananom i cimetom:

Širom svijeta čaj sa bananom i cimetom koristi se kao noćna kapa. Banana i cimet imaju mnoge zdravstvene prednosti, pa stvarate piće za poboljšanje kvaliteta sna. Cimet podstiče zdravu probavu i cirkulaciju. Osim toga, banana osigurava da vaše telo proizvodi manje kortizola – poznatog i kao hormon stresa – a visok sadržaj triptofana osigurava povećanje proizvodnje serotonina u vašem tijelu – tako da noću zaspite.

Za pripremu vam je dovoljno 10 minuta, a spavaćete kao beba.

Sastojci:

-1 litar vode
-1 banana
-Prstohvat cimeta

Postupak:

Uklonite krajeve banane i staviti ih u vodu, a zatim kuvajte 10 minuta. Nakon toga napitak sipajte u šolju i na kraju dodajte cimet.

Konzumiranje:

Konzumirajte ovo ukusno piće jedan sat prije spavanja.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)