Zelenski: ‘Znat ćemo danas ko je prijatelj i partner, a ko nas je izdao zbog novca‘

Svijet

Zelenski: ‘Znat ćemo danas ko je prijatelj i partner, a ko nas je izdao zbog novca‘

Poziv za pristup pomoći i zaštitu civila u Ukrajini, koji je sastavila Rusija u kojem se ne spominje uloga Moskve u krizi, propao je u Vijeću sigurnosti UN-a u srijedu, a samo su Rusija i Kina glasovale za, dok je 13 ostalih članica bilo suzdržano.

“Da je Rusiji stalo do humanitarne situacije, prestala bi bombardirati djecu i prekinula njihovu taktiku opsade. Ali nisu”, rekla je britanska ambasadorica u UN-u Barbara Woodward vijeću nakon glasovanja. Rusija poriče napad na civile.

Za prihvaćanje rezolucije Vijeća sigurnosti potrebno je najmanje devet glasova za i bez veta Rusije, Kine, Britanije, Francuske ili Sjedinjenih Država.

Kina bila suzdržana

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia optužio je one koji su u srijedu bili suzdržani da su to učinili “iz političkih razloga”.

Objašnjavajući kinesko glasovanje za, ambasador Zhang Jun rekao je da Peking ima “snažna očekivanja” da bi trebao postojati trenutni prekid vatre, ali da bi Vijeće trebalo “također pozitivno, pragmatično odgovoriti na humanitarnu krizu” i na konstruktivan način.”

Kina je prošlog mjeseca bila suzdržana u glasanju u Vijeću sigurnosti o nacrtu rezolucije koja bi osudila invaziju Moskve na Ukrajinu 24. februara, potez koji su zapadne zemlje smatrale pobjedom jer su pokazale izolaciju Rusije. Rusija je stavila veto na rezoluciju.

Moskva je prošlog petka odustala od planiranog glasovanja u Vijeću o nacrtu rezolucije o pomoći nakon što je optužila zapadne zemlje za kampanju “pritiska bez presedana” protiv te mjere. Sjedinjene Države odbacile su optužbe Rusije.

“Samo Rusija je kriva za rat u Ukrajini”, rekla je američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield Vijeću u srijedu.

“Neiskreni napori Rusije da negira istinu o svojim postupcima i dalje će propadati”, rekla je.

Diplomatska svađa eskalira otkako je Rusija pokrenula, kako kaže, “specijalnu vojnu operaciju” za koju se kaže da ima za cilj uništenje ukrajinske vojne infrastrukture. Šef UN-a Antonio Guterres osudio je ruski “apsurdni rat”.

U svojem obraćanju ljudima diljem svijeta, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osvrnuo se i na samite NATO-a, EU-a i sastanak na vrhu država članica G7 koji će se u četvrtak i petak održati u Bruxellesu.

Zelenski je sudionike tih sastanaka, dakle lidere zapadnih zemalja, pozvao da poduzmu smislene korake te dodao da će ti razgovarati razotkriti “ko je prijatelj, ko je partner, a ko nas je izdao zbog novca”.

“Političari moraju podržavati slobodu, svi oni. Moraju podržavati i borbu za život. Mi očekujemo smislene korake od NATO-a, EU i G7. Znamo da su Rusi već počeli lobirati za svoje interese, a to su interesi rata. Znamo i da rade da nekim svojim partnerima, Znamo da žele ovo pitanje ‘ugasiti’, maknuti sa stola. Ali prije toga moramo ugasiti rat.

Naša čvrsta stajališta bit će predstavljena tokom ova tri samita, a na njima ćemo vidjeti sljedeće: ko je prijatelj, ko je partner i ko nas je izdao zbog novca”, poručio je Zelenski.

Ukrajinski nebo nije sigurno
Ukrajinski je predsjednik još jednom ponovio da ukrajinsko nebo i dalje nije sigurno od ruskih projektila i bombi te je apelirao na veću vojnu pomoć Ukrajini.

“Mi još nismo dobili avione i moderne protuzračne sisteme. Nismo dobili tenkove, niti protubrodske projektile. Ruske snage i dalje mogu ubijati hiljade naših građana, uništavati naše gradove. Samo zato što agresora ima toliko puno, samo zato što se Rusija na ovakav rat pripremala desetljećima”, rekao je Zelenski i dodao:

“Zamolili smo da zatvorite naše nebo za letove. Zamolili smo za efikasnu pomoć NATO-a, bez ograničenja. Zamoli smo bilo kakvu pomoć u oružju koje nam treba. Zamolili smo NATO da pomogne Ukrajini izvojevati pobjedu u ovom ratu, osloboditi naše teritorije od okupatora i vratiti mir u Ukrajinu”, rekao je Zelenski, prenosi Jutarnji.hr.

radiosarajevo.ba