ZELENSKI: UKRAJINA JE SPREMNA ODUSTATI OD ULASKA U NATO, OVO JE UVJET

Svijet

ZELENSKI: UKRAJINA JE SPREMNA ODUSTATI OD ULASKA U NATO, OVO JE UVJET

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Kijev spreman odustati od zahtjeva za članstvo u NATO-u ako se ruska vojska povuče, uspostavi primirje i zagarantuje sigurnost njegove zemlje, javlja Anadolija.

U intervjuu koji je emitirala ukrajinska televizija, Zelenski je objasnio da je to kompromis za Zapad, koji ne zna šta će s Ukrajinom u vezi s NATO-om, za Ukrajinu koja želi da osigura svoju sigurnost i za Rusiju koja ne želi širenje NATO-a.

Zelenski je rekao da je njegova zemlja spremna da odustane od članstva u NATO-u, pod uslovom da se ruske trupe povuku, da se postigne prekid vatre i da se zagarantuje sigurnost Ukrajine.

Ponovivši poziv na direktan sastanak s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Zelenski je naveo da je bez takvog sastanka nemoguće razumjeti da li Rusija uopće želi da okonča rat.

Zelenski je pozvao u srijedu Japan da pojača pritisak na Rusiju kako bi narod njegove zemlje mogao vratiti svoj mir.

U 12-minutnom obraćanju japanskom parlamentu, Zelenski se osvrnuo na to kako ruski rat utiče na njegov narod, ali i na globalne zalihe energenata.

Dalji pritisak na Rusiju može nam pomoći da vratimo svoj mir – rekao je Zelenski japanskim poslanicima, pohvalivši Tokio za poteze koje je poduzeo protiv Moskve.
Otkako je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine 24. februara, Zelenski se obratio parlamentima u nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju.

Pohvalivši japansku kulturu i tradiciju, Zelenski je pozvao Japan da “pomogne u pokušaju da se pronađe put koji će Rusiji omogućiti da pronađe mirno rješenje”.

O mogućoj poslijeratnoj obnovi Ukrajine, predsjednik je pozvao japanski narod “da pomognu Ukrajincima da se vrate u svoju domovinu”.

Zelenski je govoreći o “reformi međunarodnih organizacija”, izrazio nadu da će Japan i Ukrajina raditi zajedno u budućem “antiratnom savezu”.

hayat.ba