SMANJITE IZNOS NA RAČUNU ZA STRUJU: Ove uređaj svaki put obavezno ISKLJUČITE IZ UTIČNICE kad ih ne koristite, TROŠE KAO LUDI

Zanimljivosti

SMANJITE IZNOS NA RAČUNU ZA STRUJU: Ove uređaj svaki put obavezno ISKLJUČITE IZ UTIČNICE kad ih ne koristite, TROŠE KAO LUDI

Možda i ne shvatamo koliko nam svakodnevne navike povećavaju troškove, ali isto tako i zagađuju našu okolinu.

Smanjite upotrebu električne energije:

Koliko god ovo zvučalo banalno, samo se okrenite oko sebe i posmatrajte uređaje i svjetla po kući koji vam nekada rade gotovo bespotrebno. Televizor, kompjuter, lampe, sve su to uređaji koji znatno utiču na potrošnju električne energije i na vaš mesečni račun. Ukoliko niste u mogućnosti da koristite obnovljive resurse energije, kao naprimjer solarne panele koji vam se isplate nakon nekog vremena, onda samo napravite sebi podsjetnik da treba da gasite uređaje i svetla kada nisu u upotrebi.

Izvucite sve punjače iz štekera kada nisu u upotrebi:

Možda niste znali, ali punjač iako nije konektovan na vaš telefon, crpi određenju energiju. Najbolja solucija je ako imate produžni sa više utičnica i prekidač kojim možete da gasite sve uređaje odjeednom.

Ta vrsta potrošnje električne energije zove se “fantomsko opterećenje”, takođe poznato i kao vampirsko napajanje. To je jednostavnim riječima električna energija koju troši elektronski uređaj dok je isključen ili u režimu pripravnosti. To je snaga koja održava podešavanja vašeg TV-a i održava sat na vašoj mikrotalasnoj pećnici, ali ova snaga ima svoju cenu.

Koristite platnene kese, šolje ili termose upotrebljive više puta:

Iako je ovaj trend sve popularniji, pogotovo od kada su plastične kese počele da se naplaćuju, mnogi koji i poštuju ovaj trend vrlo često zaborave svoje platnene torbe i sjete ih se tek kada dođu na kasu. Zbog toga najbolje je da imate 2-3 kese koje su upotrebljive više puta koje ćete staviti na različita mjesta kako biste se sjetili da ih ponesete pre odlaska u prodavnicu. Naprimjer jednu na izlazu iz stana, drugu u džep od jakne, treću u auto. Kada kupujete krupnije voće, kao naprimjer banane, trudite se da ne uzimate kesu za to, već da nalepnicu nalijepite direktno na proizvod.

Isto tako u dosta kafeterija možete poneti svoj termos i dobiti kafu u njemu, gde ćete smanjiti upotrebu jednokratnih šolja. Na nekim mestima čak možete dobiti i kafu po jeftinijoj ceni ako donesete svoju šolju.

Na mjesečnom nivou ukoliko koristite platnene kese i svoje termose možete znatno uštedeti, samo stavite na papir koliko često idete u prodavnicu ili pijete kafu, piše Magazin Novosti.

Smanjite upotrebu ambalaže:

Ambalaža je svuda oko nas. Plastična, metalna ili bilo kakva. Reciklaža je u redu, ali otpad se gomila u nenormalnim količinama, gde dosta i reciklažnog otpada završava na deponiji a ne u reciklaži. Pogledajte samo šta kupujete u koliko plastike je prisutno o vašem domu. Od kućne hemije, kozmetike, do proizvoda iz prodavnice, kesica grickalica i slatkiša, itd. Ukoliko želite da budete ekološki svjesni, potrudite se da umanjite bespotrebnu kupovinu nekih artikala, ili kupujte na mjeru što je više moguće. Takođe kućnu hemiju i kozmetiku, kupujte u većim ambalažama i dopunjujte vaše kućne dispenzere, umjesto da gomilate male bočice kojima treba hiljadu godina da se razgrade. Videćete da ćete mesečno uštedeti znatno novca kada budete postali svesni šta i koliko kupujete mehanički,

Reciklirajte:

Iako u našoj državi i dalje ne postoji program za povrat novca manje ambalaže, bar se potrudie da u tom smislu budete ekološki svjesni i da reciklirate uvijek koliko možete.

Ali tamo gde možete zaraditi malo novca jeste da reciklirate stare kućne aparate, mobilne telefone, računare i sav elektronski otpad. Zarada nije velika, možete za uređaj dobiti od 500 do 2000 dinara, ali svakako je i to bolja opcija nego da vam se elektronski otpad vuče po kući koji ne koristite. Na ovaj način možete zaraditi malo novca, ali i omogućiti elektronskom otpadu da bezbjedno završi na reciklažnom mjestu namjenjenim za to. (novi.ba)