ANKARA: Rusija i Ukrajina sve bliže sporazumu o ključnim pitanjima, nadamo se primirju

Svijet

ANKARA: Rusija i Ukrajina sve bliže sporazumu o ključnim pitanjima, nadamo se primirju

Rusija i Ukrajina približavaju se sporazumu o “ključnim” pitanjima, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavusoglu i dodao da se nada da će doći do primirja ako obe strane ne odustanu od dosadašnjeg napretka.

Čavusoglu, koji je putovao i u Rusiju i u Ukrajinu prošle sedmice na razgovore sa kolegama Sergejom Lavrovom i Dmitrom Kulebom, rekao je za turske dnevne novine Harijet da je došlo do “približavanja pozicija obeu strana po pitanju važnih, ključnih tema”.

“Možemo reći da se nadamo primirju ako strane ne odu korak nazad s trenutnih pozicija”, rekao je Čavusoglu bez dodatnog objašnjenja, prenose agencije.

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin je u razgovoru za Al Džaziru rekao da Rusija ima četiri zahteva koja očekuje da budu ispunjena: da se Ukrajina odrekne svojih ambicija da se pridruži NATO-u, demilitarizacija, denacifikacija i zaštita ruskog jezika u Ukrajini.

Ukrajina i Zapad odbacili su ruske navode o “neonacistima” u demokratski izabranoj ukrajinskoj vladi kao neutemeljenu propagandu.

Uprkos optužbama obe strane za odugovlačenje, Kijev i Moskva su ipak napredovali u pregovorima o rešenju koje bi garantovalo bezbednost Ukrajine bez članstva u NATO.

Kalin je rekao da bi do trajnog primirja moglo doći isključivo susretom između Vladimira Putina i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog ali da Putin smatra da pozicije o “strateškim pitanjima” Krima i Donbasa nisu dovoljno bliske kako bi se dogovorio sastanak.

Rusija je anektirala Krim 2014. godine, a deo istočne industrijske pokrajine Donbas zauzele su proruske separatističke snage.

Turska, članica NATO saveza, deli morsku granicu i s Ukrajinom i s Rusijom u Crnom moru i s obe zemlje je u dobrim odnosima te se ponudila da bude posrednik u pregovorima.

Ankara je iskazala svoju podršku Ukrajini, ali se istovremeno usprotivila širokim zapadnim sankcijama uvedenim Moskvi zbog invazije.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu  prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Kurir.rs/Agencije