Ukrajina: Došlo je do radikalne promjene u ratu, prešli smo u kontranapad

Svijet

Ukrajina: Došlo je do radikalne promjene u ratu, prešli smo u kontranapad

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak kazao je kako je u ratu došlo do radikalne promjene nakon što je Kijev pokrenuo protuofenzivu.

Podoljak kaže da je to bitno promijenilo stanje stvari, ali svoju objavu nije detaljnije elaborirao.

Drugi savjetnik predsjednika Zelenskog, Oleksij Arestovič, kazao je da ukrajinske snage na više frontova provode nekoliko manjih protunapada.

Dodao je da se situacija na glavnim ratištima nije promijenila.

“Nema šanse da se promijeni jer su Rusi potrošili svoje resurse”, dodao je Arestovič, prenosi Sky News.

Ruske trupe nastavljaju ispaljivati ​​projektile na ukrajinske ciljeve, a otprilike dvije trećine raketa pogađaju civilne zgrade i infrastrukturu, rekao je Arestovič na videobrifingu.

Oglasilo se britansko ministarstvo

Ministarstvo obrane Velike Britanije objavilo je svoje najnovije obavještajno izvješće o situaciji u Ukrajini. U njemu konstatira kako Rusija sve više nastoji prikupiti dodatne trupe kako bi pojačala i nadoknadila svoje gubitke ljudstva.

U izvještaju stoji:

“Rusija sve više nastoji prikupiti dodatne trupe kako bi pojačala i nadoknadila svoje gubitke ljudstva u Ukrajini. Kao rezultat ovih gubitaka, Rusija vjerojatno ima problema s provođenjem ofenzivnih operacija, suočena s kontinuiranim ukrajinskim otporom.

Kontinuirani gubici ljudstva također će otežati Rusiji osiguranje okupiranog teritorija.

Rusija preraspoređuje snage čak iz svog Istočnog vojnog okruga, Pacifičke flote i Armenije. Također sve više nastoji iskorištavati neregularne izvore kao što su privatne vojne tvrtke, sirijski i drugi plaćenici.

Rusija će vjerojatno pokušati upotrijebiti te snage za zadržavanje osvojenog teritorija i oslobađanje svoje borbene moći za obnovu zaustavljenih ofanzivnih operacija.”