Plenković tvrdi: Da, točno je. Na letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe. Otkrit ćemo koja

Region

Plenković tvrdi: Da, točno je. Na letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe. Otkrit ćemo koja

Plenković je potvrdio prethodne izjave ministra obrane Banožića kako je dron koji se srušio u Zagrebu nosio eksplozivnu napravu. Je li riječ o napravi za samouništenje podataka ili bombi utvrdit će daljnja istraga

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a održalo je redovnu sjednicu u središnjici stranke, nakon koje izjavu za medije daje premijer Andrej Plenković.

Plenković je ranije na Twitteru objavio kako je održao sastanak s ministrom obrane Banožićem i čelnikom glavnog stožera OSRH o jačanju HV-a.

– Došlo je do velike izbjegličke krize koja će sigurno još i rasti. Više od 2,8 milijuna Ukrajinaca je izbjeglo iz zemlje. Održali smo sastanak i sagledali sve opcije oko prihvata izbjeglica, njihovog uključivanja na tržište rada i u zdravstveni sustav kao i da se djecu uključi u obrazovne ustanove – rekao je u uvodu Plenković o posljedicama krize zbog rata u Ukrajini.

– Održali smo sastanak i sa svim nadležnim tijelima koja provode istragu oko pada bespilotne letjelice u Zagrebu. Kako bismo informirali javnost – da, točno je što je rekao ministar Banožić – bila je neka vrsta bombe, odnsono eksploziva. Razno razni stručnjaci objavljivali su krivo i istina je da je bilo eksploziva. Dobro je da nije bilo stradalih – rekao je Plenković.

Najavio je posjet NATO-u u Španjolskoj gdje će se stručnjaci sastati s predstavnicima NATO-a kako bi se utvrdile sve okolnosti oko pada letjelice.

Francuski avioni će nam pomoći u obrani zračnog prostora, rekao je Plenković.

– Ja ću sutra podsjetiti taj francuski nosač aviona koji je u Jadranu, kod Dubrovnika. Razgovaramo i sa SAD-om, da vidimo kako nam oni mogu pomoći – rekao je Plenković.

Od sutra opet poskupljuje gorivo

– Prošli tjedan ograničili smo marže, smanjili trošarine. Izgledno je da će doći do novog povećanja cijene goriva, ali vjerujemo da bi se ona već idućeg tjedna trebala spustiti s obzirom na današnju cijenu koja je niža. Ukoliko dođe do većeg povećanja u razdoblju koje je pred nama ponovno ćemo donijeti mjere koje će ublažiti udar na gospodarstvo i građane – rekao je Plenković.

– Ja sam odmah po dolasku iz Pariza sazvao sve nadležne službe i informirao se o tome što se dogodilo. Poduzete su sve mjere osiguranja prilikom iskopavanja i radilo se s velikim oprezom. Nije bilo rizika, paviljon studentskog doma bio je evakuiran – rekao je Plenković i rekao je kako će stručnjaci na kraju istrage znati reći je li bomba eksplodirala.

– Još uvijek traje proces i stručnjaci koji na tome rade bili su vrlo jasni i oni će vas za nekoliko dana izvijestiti o sivm detaljima. Činjenica je da je bomba eksplodirala prilikom pada – odgovorio je Plenković na pitanje radi li se o bombi za samouništenje podataka i aviobombi.

– Ne znamo tko je uputio letjelicu prema Hrvatskoj i zašto je došla. Kad sve to saznamo onda ćemo složiti mozaik i imati kompletnu sliku – rekao je Plenković.

– Situacija je dovoljno ozbiljna i jednako smo zabrinuti bilo da se radi o studentskom domu ili zgradi Vlade – rekao je Plenković.

– Glavni tajnik NATO-a zabrinut je za ovo što se dogodilo i mi smo reagirali na Sjevernoatlanskom Vijeću. Svi koji trebaju su upoznati sa situacijom – rekao je Plenković i dodao kako o Milanoviću ovisi kada će se sastati Vijeće za nacionalnu sigurnost.

‘Ja Patriot nisam spominjao, ne znam otkud to’
– Ja sam čitao danas nekakve informacije na nekim portalima da sam ja pričao o nekim Patriotima. Ne znam kako je to došlo u medije, ja to nisam tvrdio. To je ekstremno neozbiljno s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo. Mi smo pokazali veliku odlučnost u jačanju obrane više nego bilo koja Vlada. Prijelazna rješenja se traže na različite načine to smo tražili već s Franzucima i Amerikancima – rekao je Plenković.

– Tektonski poremećaji dogodili su se 24. veljače kada je krenula invazija na Ukrajinu. Možda smo na početku puno veće krize nego što je sada vidimo. Rast cijena energenata utječe i na sve ostalo zato smo i donijeli paket mjera kako bismo pomogli smanjiti udar na građane. Kako se ova kriza bude razvijala djelovat ćemo tako da prođemo sa što manje posljedica. Nećemo moći izaći netaknuti iz ovoga, ovo zahtijeva veliku odgovornost i razumijevanje javnosti. Svi se sada suočavamo s ovim i tražit ćemo rješenja kao i u vrijeme covid krize – rekao je Plenković i dodao kako nije ugrožena opskrba gorivom, a ista je situacija i s opskrbom hrane.

– Nema potrebe za stvaranje panike i nekakvog masovnog kupovanja zaliha hrane – poručio je Plenković.

– Ministrica poljoprivrede razmišlja o dodatnim mjerama pomoći poljoprivrednicima. Stati ćemo u obranu ekonomskog i sigurnosnog standarda i to nam je najvažnije – rekao je Plenković, ali nije želio decidirano reći hoće li se dodatno ukidati PDV.

‘Francuzi nam daju pomoć oko ove situacije’
– Ti komentatori koji se pojavljuju po medijima nemaju sve podatke i nisu upućeni u istragu i uz svo dužno poštovanje prema njihovom znaju ne mogu govoriti o ovoj situaciji – rekao je Plenković o oprečnim navodima o eksplozivu u letjelici.

– Nije došlo do obaviješćivanja od strane saveznika, ali nema potrebe da idemo u detalje oko toga sada – rekao je Plenković o tome zašto se nije ranije reagiralo na prisutnost drona.

– Ne trebamo mi pitati NATO za dozvolu. Ako vidimo letjelicu čija je putanja opasna mi možemo reagirati. Što se tiče djelovanja svih sustava koji postoje treba kazati da se u zračnom prostoru nerijetko događa da se pojave letjelice bez upaljenih sustava za identifikaciju. Nekad se dogodi da se obrambeni sustavi dignu i shvate da se radi o putničkom zrakoplovu. Ovdje se dogodilo nešto drugo i letjelica je pala tu gdje je pala, službe će ispitati sve okolnosti, a naše je da u budućnosti spriječimo ovako nešto – rekao je Plenković i dodao da bi nakon ovoga svi bili puno spremniji nego proteklog četvrtka.

– N Mađarima je da vide zašto nije bilo obavijesti prema nama. To se ne odvija da Orban digne telefon pa nazove mene. To rade ljudi koji postoje u okviru sustava otkad smo dio NATO-a – rekao je Plenković.

– Francuzi su kao saveznici bili voljni pružiti nam pomoć u ovoj situaciji. Letjelica će preletjeti opet i sutra – rekao je Plenković.

– Kada budemo točno znali sve okolnosti onda ćemo vidjeti ima li potrebe da se evocira članak 5. u NATO-u – zaključio je Plenković.

24sata