RUSI ISPUNILI OBEĆANJE Ovako je napadnut najveći NATO centar za obuku ukrajinske vojske JAVORSKI, kod granice sa Poljskom! VIDEO!

Svijet

RUSI ISPUNILI OBEĆANJE Ovako je napadnut najveći NATO centar za obuku ukrajinske vojske JAVORSKI, kod granice sa Poljskom! VIDEO!

Ruska vojska u nedelju rano ujutro oko šest sati po srednjevevropskom vremenu napala je Javorski poligon u Lavovoskoj oblasti koji je od poljske granice udaljen oko 20 kilometara, a koji se prema ruskim obaveštajnim podacima koristi za obuku ukrajinskih snagam nacionalne garde, a od kada je počeo rat i za obuku u protivoklopnom i protivazdušnom naoružanju koje ova zemlja dobija od članica NATO i ostalih zemlja.

Ovaj napad je doveo rat blizu granice Poljske, članice NATO-a, nakon što je visoki ruski diplomata upozorio da Moskva smatra zapadne pošiljke vojne opreme Ukrajini „legitimnim ciljevima“ za napade.

Prema poslednjim informacijama u napadu je poginulo 35 osoba, a njih 135 je ranjeno, a navodno u ovoj bazi bilo je istranih instruktora iz pojedinih članica NATO.

S ovim napadom koji je zatekao kako Ukrajince, tako i Poljake, Britance i ostale, Kremlj je ispunio svoje obećanje, da će se zapadne zemlje suočiti sa posledicama slanja oružja u Ukrajini i da će svi konvoji sa oružjem koji ulaze u tu zemlju posati legitimna meta napada. To je potvrdio i Sergej Rjapkov zamenik ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavorva.

https://youtu.be/HQkJ5CZTfSw

Dve verzije o napadu

Dve su verzije kako je izveden napad. Prema prvoj rano jutros iz baze Engels u Stavropljskoj oblasti poleteli su strateški bombarderi Tu-160 koji su poleteli prema Belorusiji i sa njene teritorije ispalili navodno 30 krstarećih raketa Kh-101 koji su pogodili zgrade , spavaonice, skladišta, poligon. Prema drugoj verziji ispaljene su krstareće rakete tipa Kalibr sa brodova u Crnom moru.

Na snimcima, koji su objavljeni na kanalu Telegram vide se demolirane zgrade, vojnici u polu šoku koji tumaraju, dok se u daljini vidi dim.

Inače Ministarstvo odbrane Ukrajine ranije je redovno izveštavalo da ukrajinske trupe zajedno sa instruktorima NATO-a izvode vežbe u Lavovskoj oblasti.

Joint Multinational Training Group-Ukraine

Naime, u tom centru su se obučavale ukrajinske jednice pod mentorstvom SAD, Velike Britanije i Kanade, pre nego što su odlazile u Donbas i Luganske da se bore protiv proruskih jednica. Obuka se sprovodila pod nazivom Joint Multinational Training Group-Ukraine (JMTG-U) i počela je 2015. i trajala je do kraja februara, kada su se navodno svi zapadni instruktori povukli. Da li su se ponovo vratili kad je počela invazija je za sad pitanje o kome se nagađa.

O žrtvama osim brojki se ne daju previše informacija, kao i da li je zaista bilo zapadnih instruktora koji su poginuli i iz kojih su zemalja, kao i da li među njima ima i dobrovoljaca koji preko Poljske pristižu u Ukrajinu da se bore protiv ruske vojske.

Rusija je „napala Međunarodni centar za očuvanje mira i bezbednost u blizini Lavova. Ovde rade strani instruktori, tvitovao je ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Reznikov kaže da se „informacije o žrtvama tek razjašnjavaju“.

Međutim, za sada ni jedan od strana nije zavnično rekla da među 35 stradalih i 135 ranjenih ima i instruktora iz zapadnih zemalja.

Podaci o raketi Kh-101

Kh-101 spada u krstareće rakete sa konvencionalnom ili neuklearnom bojevom glavom. Raketa spada u krstareće projektile koji se lansiraju iz vazdugoplova i padnam su američkim AGM -86 ALCAM. Krstareća raketa Kh-101 konstruisana je tako da izbegne sve PVO sisteme leteći na ekstremno malim visinama, prateći konfiguraciju terena kako bi izbegle radarsku mrežu.

Krstareća raketa Kh-101 dugačka je 7,45 m, pirine 0,51 m. Prilikom lansiranja raketa je teška 2.300-2.400 kg. Raketa koristi turboventilatorski motor TRDD-50A. Maksimalna brzina je 0,78 maha, Domet ove krstareće rakete je 2.500 do 2.800 km, dok ruski izvori navode i 4.500 km. Raketa može da leti na najnižim visinama od 30 do 60 m i maksimalnoj visini od 6.000 m. Težina konvencionalne bojeve glave je 450 kg, a nuklearne 250kt.

Raketa ima sistem praćenja kao i krstrareće rakete tipa Tomohavk. Za kretanje koristi mapu terena koja se nalazi u sistemu za kretanje u samoj raketi. Ažuriranje se može obavljati u toku leta, a za preciznost zadužen je ruski sistem satelitske navigacije GLONASS. U završnoj fazi leta ova raketa koristi IC i TV tragač za otkrivanje cilja i udar.

Kružna greška odstupanja od cilja je maksimalno 6 m.

Ova raketa u operativnoj upotrebi ruskih snaga nalazi se od 2012, a u borbenim dejstvima primenjna je 2015. godine u napadu na ciljeve Islamske države u Siriji.

Borbeno je korištena i od 2016. i 2017. godine.

Ovu raketu nose strateški bombarderi Tu-160, TU-95MS, bombarderi Tu -22M3

Kurir.rs/A.Mlakar