KAMERE SA POLJSKE STRANE SNIMILE NAPAD NA NATO CENTAR! Pakleno jutro na poligonu Javorski! VIDEO

Svijet

KAMERE SA POLJSKE STRANE SNIMILE NAPAD NA NATO CENTAR! Pakleno jutro na poligonu Javorski! VIDEO

Napad Javorski poligon u Lavovoskoj oblasti koji je od poljske granice udaljen oko 20 kilometara, a koji se prema ruskim obaveštajnim podacima koristi za obuku ukrajinskih snaga, nacionalne garde, i internacionalnih dobrovoljaca a od kada je počeo rat u protivoklopnom i protivazdušnom naoružanju koje ova zemlja dobija od članica NATO i ostalih zemlja, je glavna vest.

Ruska vojska je na ovaj strateški objekat, koji od početka rata nije napadnut ni jedanput zaokuplja i dalje pažnju javnosti, šta se zapravo deogodilo u ovom objektu. Da li među onih 35 stradalih ima i NATO instruktora, internacionalnih dobrovoljaca, koji su došli u Ukrajinu da se bore protiv ruske armije.

Međutim, osim cifre od 35 stradalih nema drugih informacija. A to još više podgrejava čitavu sumnju da ima zaista stradalih zapadnjaka u masovnom udaru krastarećim raketama, koji su snimile i nadzorne kamere sa poljske strane, koje su svedočile o masovnom napadu.

Naravno nije nikakva tajna da su strani vojni instruktori, pre svega iz zemalja NATO koristili ovaj poligon za obuku ukrajinske vojske za operacije u Donbasu. Pre svega tu su boravili pripadnici oružanih snaga SAD, Velike Britanije, Kanade i Baltičkih zemalja.

Ovaj centar je inače imao dva naziva Međunarodni centar za očuvanje mira i bezbednosti i Joint Multinational Training Group-Ukraine

Obuka se sprovodila pod nazivom Joint Multinational Training Group-Ukraine (JMTG-U) i počela je 2015. i trajala je do kraja februara, kada su se navodno svi zapadni instruktori povukli. Da li su se ponovo vratili kad je počela invazija je za sad pitanje o kome se nagađa.

Prema prvim preliminarnim podacima na poligon je ispaljeno bilo 30 raketa od kojih je navodno njih osam pogodilo sam centar, ali zvaničnih podatka o tome još nema koliko je zapravo raketa palo na ovaj vojni kompleks.

Javorovski poligon je kolosalan sistem za obuku još od vremena bivšeg Sovjetskog Saveza sastavljen od strelišta, poligona za tenkove, centara za obuku, koji je nasledila Ukrajina. Granica sa Poljskom je na dohvat ruke.

Poligon je najveći u Evropi (još od predratnih vremena Drugog svetskog rata). Omogućava vam da simulirate raspoređivanje u borbenim formacijama i ofanzivu tenkovske ranga divizije.

Kroz poligon Javoriv prošle su sve manje-više borbene jedinice Oružanih snaga Ukrajine, i drugih formacija nacionalne garde, ali i ekstremističkih formacija „Ajdar“ i „Azov“.

Prema podacima ruskih izveštača, američki instruktori žive u mestu Stariči gde se nalazila Lavovska viša vojnopolitička škola i u Akademiji Hetman Sahajdiči. U istoimenom kompleksu nalazilo se i istureno komandno mesto ukrajinske vojske.

Ruski vojni analitičari zaključuju da ovaj napad na zapadnu ukrajinu je početak demilitarizacije ovog dela Ukrajine, koji je do sad ostao netaknut.

Kurir.rs/A.Mlakar