NEVJEROVATNO MOĆNA BILJKA: Razbija kamen u bubregu, topi salo i maksimalno jača imunitet!

Zanimljivosti

Priroda krije najbolje lijekove i rješenja za mnoge tegobe

Upravo jedan vrlo moćan lijek je i bijeli sljez. Čaj od ove biljke čini čuda za organizam i zato se decenijama koristi u tradicionalnoj medicini.

Bijeli sljez je višegodišnja aromatična biljka koja raste u vlažnim predjelima Evrope, Afrike i zapadne Azije.

Čaj od bijelog sleza sadrži mnogo lekovitih svojstava i može da pomogne u liječenju raznih bolesti. Listovi bijelog sleza sadrže eterična ulja, tanine, fenole i sluz, dok se u korijenu bijelog sleza nalaze još i kvercetini, avonoidi i šećeri.

Najefikasniji je u liječenju urinarnih infekcija i razbijanju kamena u bubregu. Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, čaj od bijelog sleza je dobar za jačanje imuniteta i za borbu protiv virusa i bakterija.

Takođe, ublažava bol u grlu, iritacije i upalu sluzokože usta i ždrijela. S obzirom da sadrži velike količine biljne sluzi, čaj od bijelog sljeza je dobar lijek za suhi kašalj i za druge respiratorne probleme. Ima sposobnost da umiruje iritiranu sluznicu i da razgrađuje sekret koji izaziva kašljanje.

Takođe, ovaj čaj je dobar za varenje i za liječenje upala digestivnog trakta. Čaj od bijelog sljeza reguliše probavu i ubrzava metabolizam. Na taj način, pomaže u gubitku kilograma, a istovremeno pruža i osjećaj sitosti.

Dokazano je da čaj od bijelog sljeza može da liječi i upalu sluzokože želuca, naročito u kombinaciji sa kamilicom. Takođe, može da liječi upalu debelog crijeva, dijareju i povraćanje.

Može se koristiti i za spoljašnju upotrebu, u vidu obloga za liječenje čireva na koži, opekotina i iritiranih očiju.

Korijen bijelog sljeza je najljekovitiji dio biljke, a najbolji čaj se pravi od korijena mlade biljke. Nakon branja trebalo bi ga oguliti da ga ne bi napale razne gljivice koje uništavaju ljekovita dejstva. Poslije guljenja se suši i tek onda je spreman za pravljenje čaja ili sirupa.

Priprema čaja:

Čaj od sleza se priprema i pije drugačije nego ostali čajevi, jer se pogrešnom pripremom gube ljekovita svojstva.

Ovo je pravilan način pripreme: 2 kašike korijena bijelog sljeza preliti s 2,5 dl mlake ili hladne vode i ostaviti barem 1 sat, idealno 2 sata, da bi se stvorilo dovoljno sluzi. Nakon toga malo se zagrije, doda malo meda i pije tri puta na dan.

(Stil)