Baerbock uputila Vučiću jasne poruke o BiH, Kosovu i Ukrajini

Svijet

Baerbock uputila Vučiću jasne poruke o BiH, Kosovu i Ukrajini

Ministrica vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalena Baerbock sastala se danas s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Poručila je kako se “moraju suprotstaviti neprihvatljivim aktivnostima protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH”. Imala je i poruke u vezi Kosova, ali i stava o invaziju Rusije na Ukrajinu.

“O tome smo govorili i to je ugrožavanje stabilnosti u cijeloj regiji. Zalaganje za mir i demokratiju su važan osnov za ekonomski razvoj. Na tome nastavljamo raditi”, rekla je Baerbock.

Govoreći o stavu Njemačke prema Srbiji i Kosovu, navela je kako očekuju da će “vlade Kosova i Srbije sjesti nakon izbora i postići sporazum”.

Vučić je kazao kako je ponovio stav da “Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i poziciju Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine”.

No, istakao je kako imaju različite stavove o odnosu Beograda i Prištine.

“Njemačka je priznala nezavisnost Kosova. Zaključili smo da dijalogom trebamo rješavati naše probleme. Srbija je posvećena dijalog u Briselu”, rekao je Vučić.

Naveo je kako je pokušao objasniti poziciju Srbije u vezi situacije u Ukrajini te da je zahvalan što ga je ministrica vanjskih poslova Njemačke saslušala.

S druge strane, ministrica je istakla kako je sada vrijeme za “konkretna djela”, da treba imati jasan stav kada je u pitanju invazije Rusije na Ukrajinu i da ne treba “okretati glavu”.

“Ljudi na Balkanu znaju šta znači rat i kako je dragocjen mir. Moramo se suprotstaviti razmišljanju da se nasilno mogu promijeniti granice u Evropi i raditi za budućnost Balkana u miru i prosperitetu”, kazala je Baerbock.

Odgovarajući na pitanje novinarke DW da li će se Srbija distancirati, Vučić je rekao da Srbija nije uradila ništa što bi povrijedilo Ukrajinu.

“Od čega da se distanciramo? Šta je Srbija uradila pogrešno i šta mi imamo s ratom u Ukrajini? Od početka sukoba nisam imao kontakt niti s jednim ruskim zvaničnikom”, rekao je, između ostalog, Vučić.

Istakao je kako Srbija poštuje međunarodno pravo i ostat će po tome. Ponovio je da po zakonu Srbije kažnjivo učešće u ratovima na stranim frontovima.

Poručeno je kako je Njemačka najvažniji partner Srbije kada su u pitanju evropske integracije i ekonomska saradnja.

“Želimo vidjeti Srbiju kao punopravnu članicu EU”, poručila je ministrica vanjskih poslova Njemačke.

n1