Historijska noć u Versaillesu, ostvario se najveći strah Vladimira Putina

Svijet

Historijska noć u Versaillesu, ostvario se najveći strah Vladimira Putina

Zemlje članice Europske Unije dogovorile su početak dugotrajnog procesa ispitivanja zahtjeva za članstvo koje su predale Ukrajina, Gruzija i Moldavija, objavilo je francusko predsjedanje Vijećem EU.

Ovim sporazumom zemlje članice će pozvati Europsku komisiju da dostavi mišljenje o svakom od zahtjeva, kako bi se donijela odluka hoće li im se dodijeliti status kandidata.

“Historijska noć u Versaillesu. Nakon pet sati žustrih rasprava čelnici EU su kazali ‘da’ eurointegraciji Ukrajine. Proces je započeo. Sada je na nama i Ukrajincima da ga brzo ostvarimo. Herojska ukrajinska nacija zaslužuje znati da je dobrodošla u EU,” predsjednik Republike Litve Gitanas Nausda je poručio u petak putem Twittera.

Šta znači pridruživanje Ukrajine?

Krajem februara, na vrhuncu ruske invazije na teritorij Ukrajine, Vladimir Zelenski potpisao je službenu molbu za ulazak Ukrajine u EU, podsjeća španska Marca.

Dalje se pojašnjava kako će Europska komisija morati odlučivati o svakom zahtjevu zasebno, uključujući i ukrajinski, kao prvi korak dugog i složenog procesa koji u finalnoj fazi zahtijeva glasanje svih 27 država bloka.

Ukrajina, koja se suočila s invazijom Rusije, zatražila je hitan pristup, kroz, kako su kazali, “posebnu proceduru”, iako takav mehanizam nije predviđen pravilima Unije.

Čelnici Europske unije ovih dana održavaju neformaln samit u Versaillesu, na čijem se dnevnom redu nalazi i ova tema.

Prema riječima predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, “ulazak u EU nije nešto što bi se moglo učiniti za nekoliko mjeseci” jer zahtijeva duboke transformacijske procese.

Ipak, tokom versajskog sastanka, koji se održava 10. i 11. marta, EU lideri su prihvatili europske težnje Ukrajine, kako je navedeno u Sporazumu o pridruživanju. Vijeće EU je pozvalo Komisiju da objavi mišljenje o zahtjevu Ukrajine u skladu s relevantnim odredbama ugovora. U međuvremenu, EU se obavezala na dalje jačanje veza i partnerstva s tom zemljom.

Ocjenjujući zahtjev Ukrajine za članstvom i odgovor Europske unije na taj korak, španski medij je napisao kako se time “ostvario najveći strah Vladimira Putina”.

n1