Zemlje širom svijeta šire popis sankcija Rusiji

Svijet

Zemlje širom svijeta šire popis sankcija Rusiji

Širi se popis sankcija Rusiji. Vlada Novog Zelanda najavila je zakon kojim će moći samostalno nametati sankcije Rusiji, Južna Koreja je najavila da će zabraniti transakcije s ruskom centralnom bankom, dok Washington razmatra zakon o zabrani uvoza ruske nafte u Sjedinjene Američke Države.

Kada se zakon donese, to će biti prvi put da će Novi Zeland samostalno uvoditi sankcije nekoj zemlji. Premijerka Jacinda Ardern rekla je da će to omogućiti da se zamrzne ruska imovina na Novom Zelandu, spriječe pojedinci i kompanije da premjeste svoj novac i imovinu ovamo kako bi izbjegli sankcije koje su nametnule druge zemlje te da se zaustavi ulazak super jahti, brodova i aviona.

Vlada je objavila i popis 100 pojedinaca kojima se zabranjuje putovanje na Novi Zeland.

Novi Zeland je ranije mogao uvoditi sankcije samo kada ih nametne Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. No, Vijeće sigurnosti to neće moći učiniti jer Rusija može staviti veto.

Ardern je rekla da je vlada bila prinuđena na novi zakon zbog ograničenja u trenutnom multilateralnom sistemu koji omogućava veto pet stalnih članica UN-ovog Vijeća sigurnosti.

“U konačnici, da imamo funkcionalnije Vijeće sigurnosti UN-a ne bismo se ni suočili s ovim problemom”, rekla je Ardern.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je gotovo jedinstvenu osudu širom svijeta, natjerala je više od 1,5 miliona Ukrajinaca na bijeg i pokrenula obimne sankcije Rusiji.

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u nedjelju je rekla će se “razmotriti” zakon o zabrani uvoza ruske nafte i da Kongres namjerava ovaj tjedan usvojiti 10 milijardi dolara pomoći Ukrajini kao odgovor na rusku invaziju susjedne države.

“Zastupnički dom trenutno razmatra snažne zakone koji će dodatno izolirati Rusiju od globalne ekonomije. Naš zakon bi zabranio uvoz ruske nafte i energenata u Sjedinjene Države, ukinuo normalne trgovinske odnose s Rusijom i Bjelorusijom i poduzeo prvi korak da se Rusiji uskrati pristup Svjetskoj trgovinskoj organizaciji”, saopćila je Pelosi.

Južna Koreja je u ponedjeljak zabranila transakcije s ruskom centralnom bankom i pridružila se globalnim naporima da izolira Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu.

Nove sankcije Rusiji iz Južne Koreje uslijedile su nakon odluke Seula od 1. marta da zabrani transakcije sa sedam ruskih banaka i njihovim podružnicama, uključujući Sberbanku.

“Ministarstvo finansija J. Koreje objavit će detalje i obim daljnjih sankcija kasnije u ponedjeljak, a one će biti u skladu s financijskim sankcijama SAD-a”, rekao je zvaničnik ministarstva finansija.

novi.ba