MOĆAN NAPITAK KOJI REGULIŠE ŠEĆER U KRVI: Ovo je spas za dijabetičare i predijabetičare!

Zdravlje

MOĆAN NAPITAK KOJI REGULIŠE ŠEĆER U KRVI: Ovo je spas za dijabetičare i predijabetičare!

Ukoliko imate dijabetes ili predijabetes, kontrola nivoa šećera u krvi je veoma važna. Kada se nivo glukoze stavi pod kontrolu, snižava se rizik od bolesti bubrega, srca i drugih komplikacija koje mogu da se jave zbog dijabetesa.

Nivo šećera u krvi može da se kontroliše pomoću lekova, fizičke aktivnosti, ali i hrane. Važno je napomenuti da nijedna namirnica ili napitak nisu sami po sebi dovoljni da se šećer stavi pod kontrolu. Važno je da cjelokupna ishrana bude odgovarajuća, a da se istovremeno izbegavaju namirnice i napici koji naglo podižu šećer.

S tim u vezi, nutricionistkinja Ejmi Gudson je otkrila da je jedan napitak posebno od pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, a riječ je o kravljem mlijeku.

“Činjenica je da mnogi ljudi konzumiraju dosta šećera iz sokova, zaslađenih čajeva, fensi kafa, smuti napitaka i slično, a to doprinosi naglim promjenama nivoa šećera u krvi. Kada je riječ o održavanju stabilnog nivoa šećera, napitak koji sadrži ugljene hidrate i proteine je ključan”, kaže Gudsonova.

Nutricionistkinja objašnjava da protein usporava varenje, zbog čega ćete duže biti siti, a time sprječava i nagle promjene nivoa šećera.

“Voda je sjajna za hidrataciju, ali ne utiče na nivo šećera u krvi”, dodaje ona.

Kombinacija proteina i ugljenog hidrata je ono što čini kravlje mlijeko sjajnim napitkom za regulaciju nivoa šećera u krvi kod dijabetesa i predijabetesa. Jedno istraživanje je pokazalo i da ovaj napitak ne samo što pomaže u kontroli nivoa šećera, već i poboljšava insulinski odgovor.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

(novi.ba)