Skak cijena / Nagli skok cijena nafte u svijetu, SAD oslobađaju 30 miliona barela

Svijet

Skak cijena / Nagli skok cijena nafte u svijetu, SAD oslobađaju 30 miliona barela

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima prema 106 dolara, budući da najave koordinirane prodaje nafte iz strateških rezervi nisu stišale strah od poremećaja u opskrbi zbog ruske invazije na Ukrajinu i sankcija Moskvi.

“Cijene nafte penju se zbog straha koji je izazvao rat u Ukrajini”, rekao je John Kilduff iz njujorškog Again Capitala, dodavši da je trgovce možda razočarao najavljeni broj barela iz rezervi.

Sa druge strane, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden odobrio je u utorak oslobađanje 30 miliona barela nafte iz američkih strateških rezervi u pokušaju da obuzda skokove međunarodnih cijena uzrokovanih ruskom vojnom intervencijom u Ukrajini.

Ovo izdavanje je polovina od 60 miliona barela oslobođenih u koordinisanoj akciji između SAD-a i međunarodnih partnera, uključujući Međunarodnu agenciju za energetiku (IEA).

Bijela kuća je saopćila da je oslobađanje “početna” tranša za ublažavanje tekućih fluktuacija cijena.

“Države članice IEA-e složile su se da će nastaviti pratiti tržišta i razmotriti dalja izdavanja po potrebi”, saopćila je portparolka Bijele kuće Jen Psaki.

radiosarajevo.ba