EU želi Ukrajinu kao člana, oni su jedni od nas i tu pripadaju

Svijet

EU želi Ukrajinu kao člana, oni su jedni od nas i tu pripadaju

U razgovoru za Euronews predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je kako želi Ukrajinu kao članicu EU-a. Oni nam pripadaju, rekla je Ukrajina

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u nedjelju je izrazila nedvosmislenu potporu Ukrajini da postane članicom Europske unije, nazivajući zemlju koja je sada na udaru Rusije “jednom od nas”.

Von der Leyen je to izjavila u razgovoru za Euronews, nekoliko sati nakon što je 27-člana Unija odlučila po prvi put u svojoj povijesti isporučiti oružje zemlji u ratu.

– Doista, s vremenom, oni nam pripadaju. Oni su jedni od nas i želimo da uđu u blok – , rekla je Von der Leyen za Euronews.

Ukrajina, demokratska država s 44 milijuna stanovnika, izborila je neovisnost od Moskve 1991. godine raspadom Sovjetskog Saveza i nastojala se pridružiti zapadnom vojnom savezu NATO-a i EU, čemu se Rusija žestoko protivi.

Manje od četiri dana nakon što je počela, ruska invazija na Ukrajinu izazvala je politički, strateški i gospodarski zajednički odgovor Zapada bez presedana u svom opsegu i koordinaciji.

24sata