Rusi okupirali još jedan ukrajinski grad, pao Beredjansk

Svijet

Rusi okupirali još jedan ukrajinski grad, pao Beredjansk

Od njih je, kaže Svidlo, zatraženo da nastave s radom, ali pod kontrolom naoružanih ljudi

Objavio je to vršitelj dužnosti gradonačelnika Berdjanska Oleksandr Svidlo u svom hitnom obraćanju na svojoj Facebook stranici, prenosi Ukrinform.

“Prije nekoliko sati vi i ja svjedočili smo kako su teška vojna oprema i naoružani vojnici ušli u grad i počeli napredovati po našem rodnom gradu. Čim sam saznao za tu činjenicu, pokušao sam obavijestiti sve stanovnike grada kako biste se vi imali priliku sakriti u skloništima. Do posljednjeg trenutka bio sam na svom radnom mjestu, u zgradi Izvršnog odbora i zajedno s operativnim štabom rukovodio, koordinirao rad svih komunalnih poduzeća koja osiguravaju opstojnost našeg rodnog grada. Prije nekog vremena u zgradu Izvršnog odbora ušli su naoružani vojnici, predstavili se kao vojnici ruske vojske i obavijestili da su sve upravne zgrade pod njihovom kontrolom i da preuzimaju kontrolu nad zgradom Izvršnog odbora”, poručio je.

Od njih je, kaže Svidlo, zatraženo da nastave s radom, ali pod kontrolom naoružanih ljudi.

“Ovaj prijedlog smatram neprihvatljivim pa smo napustili zgradu Izvršnog odbora s cijelim operativnim štabom, ali nastavljamo raditi i daljinski koordinirati rad operativnog štaba”, dodao je Svidlo.

Također je sugerisao da će noć biti vrlo teška. Pad Beredjanska u ruke okupatora nije iznenađene, s obzirom da je bio praktično u okruženje od jučera, kada su ga ruske trupe zaobišle na putu ka Mariupolu.

Ukrajina već četvrti dan odolijeva naletu okupatorskih jedinica Ruske Federacije, koje su 24. februara izvršile invaziju na tu zemlju iz nekoliko smjerova.

Beredjansk je grad na jugu Ukrajine, pozicioniran između Melitopolja i Mariupolja. Cilj ruske okupacione vojske je zauzimanje Mariupolja, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga. Melitopolj je okupiran od strane ruskih trupa koje su u Ukrajinu upale sa nasilno anektiranog Krima.

fokus.ba