Biden najavio nove sankcije protiv više ruskih zvaničnika

Svijet

Biden najavio nove sankcije protiv više ruskih zvaničnika

Bidenova administracija je u petak u večernjim satima po lokalnom vremenu najavila nove sankcije protiv više ruskih zvaničnika.

Sada osim ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, među sankcionisanim zvaničnicima nalaze se i članovi Vijeća za nacionalnu sigurnost Rusije među kojima su ruski ministar odbrane Sergei Shoigu i načelnik Generalštaba ruskih oružanih snaga Valeriy Gerasimov, navodi Bidenova administracija, a na osnovu odluke američkog Treasury-ja (Ministarstva finansija).

“Treasury je ranije odredio jedanaest članova ruskog Vijeća sigurnosti i nastavit će nametati stroge sankcije vladajućoj eliti sve dok Rusija vodi ovaj brutalni rat” – navodi se u saopštenju.

Bijela kuća je ranije u petak najavila planove za uvođenje sankcija Putinu, čime je ruski predsjednik postao najviši zvaničnik koji je obuhvaćen sankcijama u naporima da se nametnu otežavajuće okolnosti i sankcije ruskoj ekonomiji, kao i Putinovom užem krugu zbog invazije na Ukrajinu.

n1