Kličko: Ovo je krvavi rat. Borit ću se, nemam drugog izbora

Svijet

Ruski predsjednik Vladimir Putin služi se ratnom retorikom i jasno je dao do znanja da želi uništiti Ukrajinu i suverenost njenih građana. Njegove riječi prate projektili i tenkovi, rekao je Vladimir Kličko

Ovo je već sad krvavi rat. Nemam drugog izbora, moram to napraviti. Borit ću se, rekao je za ITV nekoć najbolji teškaš svijeta Vitalij Kličko (50), a danas gradonačelnik Kijeva.

Već drugi dan traje ruska invazija na Ukrajinu, a prema posljednjim informacijama poginulo je 137 njihovih vojnika, ali je ubijeno i 50-ak ruskih. Ukrajina je proglasila ratno stanje, brojni gradovi su pod napadom, a ukrajinske vlasti pozvale su sve civile da se pridruže vojsci bez obzira na dob.

Vitalij Kličko aktivno se uključio u ukrajinsku politiku 2005. godine, a pet godina kasnije osnovao je vlastitu stranku Ukrajinski demokratski savez za reformu (UDAR) da bi se 2012. u potpunosti prestao profesionalno baviti sportom. Vitalij je ring zamijenio parlamentom, a od 2014. došao je na funkciju gradonačelnika Kijeva.

Vitalij i njegov mlađi brat Vladimir, početkom veljače su se prijavili u rezervni sastav ukrajinske vojske te je rekao da će u slučaju ruskog napada aktivno sudjelovati u obrani.

– Ruski predsjednik Vladimir Putin služi se ratnom retorikom i jasno je dao do znanja da želi uništiti Ukrajinu i suverenost njenih građana. Njegove riječi prate projektili i tenkovi. Do nas su stigla razaranja i smrt. Borit ćemo se svom snagom za slobodu i demokraciju – poručio je jučer Vladimir Kličko i pozvao svijet da stane na stranu Ukrajine.

Vladimir je na društvenim mrežama objavio kako uči koristiti oružje u slučaju potrebe te su pozvali i druge zemlje da se uključe u obranu Ukrajine.

– Apeliram na sve međunarodne partnere da uvide tragediju koja se odvija pred našim očima. Ovaj besmisleni rat neće imati pobjednike, već samo gubitnike. Moramo stajati ujedinjeni protiv ove agresije. Ne dopustite da to potraje. Europa podržava Ukrajinu – istaknuli su.

Fotografija Vitalija Klička koja se dijeli po društvenim mrežama je od prošle godine.

24sata