Izjava šefova država i vlada NATO saveza po pitanju ruske invazije u Ukrajini

Svijet

Izjava šefova država i vlada NATO saveza po pitanju ruske invazije u Ukrajini

Šefovi država i vlada članica NATO saveza su u zajedničkoj izjavi osudili rusku invaziju u Ukrajini, navodeći da je taj potez “užasna je strateška greška, za koju će Rusija platiti veliku cijenu, kako ekonomski tako i politički”.

U izjavi navode da su se sastali u petak da razgovaraju “o najvećoj prijetnji euroatlantskoj sigurnosti u posljednjih nekoliko decenija.”

“Najoštrije osuđujemo invaziju Rusije na Ukrajinu u punom obimu, koju je omogućila Bjelorusija. Pozivamo Rusiju da odmah prekine svoj vojni napad, da povuče sve svoje snage iz Ukrajine i da se vrati sa puta agresije koji je izabrala”, izjavili su.

Navode da je ovaj “dugo planirani napad na Ukrajinu, nezavisnu, mirnu i demokratsku zemlju, brutalan i potpuno ničim izazvan i neopravdan”.

“Žalimo zbog tragičnog gubitka života, ogromne ljudske patnje i razaranja uzrokovanih akcijama Rusije. Mir na evropskom kontinentu je fundamentalno srušen. Svijet će Rusiju, kao i Bjelorusiju, smatrati odgovornim za njihove postupke”, naveli su.

Pozvali su sve države svijeta da osude ovaj napad, uz riječi: “Niko ne bi trebao da bude zavaran salvi laži ruske vlade.”

Izjavljuju da Rusija snosi punu odgovornost za ovaj sukob, te da je ta zemlja “odbacila put diplomatije i dijaloga” koji su joj više puta nudili NATO i saveznici.

Također ističu da je Rusija prekršila međunarodno pravo, uključujući Povelju UN, te da postupci Rusije predstavljaju “flagrantno odbacivanje principa sadržanih u Osnivačkom aktu NATO-Rusija”.

Podcrtali su da je odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu “užasna je strateška greška, za koju će Rusija platiti veliku cijenu, kako ekonomski tako i politički, u godinama koje dolaze.”

Dodaju da su Rusiji već uvedene ogromne sankcije bez presedana.

“NATO će nastaviti da blisko sarađuje sa relevantnim zainteresovanim stranama i drugim međunarodnim organizacijama, uključujući EU”, stoji u izjavi, te se dodaje da su, na poziv generalnog sekretara, na sastanku također bili prisutni predstavnici Finske, Švedske i Evropske unije.

Izrazili su solidarnost sa demokratski izabranim predsednikom, parlamentom i vladom Ukrajine i sa “hrabrim narodom Ukrajine koji sada brani svoju domovinu.”

“Naše misli su sa svim poginulima, povrijeđenim i raseljenima u ruskoj agresiji i njihovim porodicama. NATO ostaje privržen svim temeljnim principima koji podupiru evropsku sigurnost, uključujući i to da svaka nacija ima pravo da izabere svoje vlastite sigurnosne aranžmane”, izjavili su državni šefovi NATO članica.

“Nastavit ćemo pružati političku i praktičnu podršku Ukrajini dok se ona nastavlja braniti i pozivati druge da učine isto. Potvrđujemo našu nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, uključujući njene teritorijalne vode. Ova principijelna pozicija se nikada neće promijeniti”, dodali su.

n1