RIJEŠITE SE UŽASNE GLAVOBOLJE BEZ TABLETA: Ova obloga uklanja bolove u ROKU OD 5 MINUTA, a evo kako

Zdravlje

RIJEŠITE SE UŽASNE GLAVOBOLJE BEZ TABLETA: Ova obloga uklanja bolove u ROKU OD 5 MINUTA, a evo kako

Većini je poznat užasan osjećaj strašne migrene zbog koje mnogi odmah posežu za lijekovima protiv bolova. Međutim, šta kada nam analgetici uzrokuju previše štete za želudac?

Osobe koje pate od teških glavobolja skloni su isprobavanju raznih metoda i sredstava, sve samo kako bi odagnali neprijatnu bol. Glavobolje su zaista neprijatne i nepredvidive, a vrlo često im i ne znamo uzrok. Pokazalo se da kod glavobolja mogu pomoći topli i hladni oblozi te oblozi od jabukovog sirćeta. Važno je znati da kod nekih oblika glavobolje djeluju samo hladni, a kod nekih samo topli oblozi, dok oblog od jabukovog sirćeta najbolje pomaže kod migrene i upale sinusa.

Topli ili hladni oblog?

Neke glavobolje se javljaju zbog širenja krvnih sudova koje onda pritiskaju živce. Kod takvih glavobolja dobro pomažu hladni oblozi jer smanjuju krvne sudove i tako ublažavaju pritisak i bol.

Druge su glavobolje uzrokovane teskobom i napetošću mišića. U tom slučaju hladni oblozi ne pomažu jer oni dodatno skupljaju mišiće. Kod takvih glavobolja, pokazalo se, bolje pomažu topli oblozi.

Ako ne znate koji tačno tip glavobolje imate, isprobajte i hladni i topli oblog te vidite što vam bolje pomaže.

Potrebno:

1. Za hladni oblog: pakovanje leda ili vrećica zamrznutog povrća.

2. Za topli oblog: peškir natopljen u jako toplu vodu i ocijeđen.

Priprema obloga:

Kod primjene obloga morate da se smjestite na neko mirno mjesto i legnete, najbolje u zamračenu prostoriju. Stavite oblog na čelo. Opustite se i umirite disanje. Zavisno od toga gdje najviše osjećate bol možete premještati oblog na teme, na vrat, ramena, slijepoočnice…

Oblog možete staviti na više mjesta, naprimjjer hladni oblog na čelo, a topli na ramena, ako vam je glavobolja nastala zbog napetosti. Nakon primjene obloga popijte čašu vode. Obloga od jabukovog sirćeta – dobra pomoć kod migrene i sinusitisa Kad vas zadesi migrena ili upala sinusa, isprobajte obloge od jabukovog sirćeta.

Osim što je uopšteno dobro za zdravlje, jabukovo sirće je i prirodni detoks organizma, pokazalo se da pomaže i kod glavobolje. Pripazite da u zdravstvene svrhe uvek upotrebljavate 100% prirodno jabukovo sirće.

Priprema obloga:

U činiju sipajte šoljicu jabukovog sirćeta. Natopite pamučnu gazu ili platnenu krpu te je ostavite nekoliko minuta u sirćetu. Potom dobro ocijedite. Pamučnu krpu zatim prebacite u frižider na 10-ak minuta. Ohlađenu gazu stavite na čelo i lagano pritisnite rukama. Pričekajte da se gaza malo ugrije na vašem čelu.

Inhaliranje jabukovim sirćetom:

Slično kao i oblog, pomoći će vam i inhaliranje na jabukovim sirćetom. U široj posudi pomiješajte oko četvrtinu šoljice jabukovog sirćeta i 3 šoljice vrele, ključale vode. Oko glave stavite peškir tako da pada oko posude pa se inhalirajte 5-10 minuta.

Dok se inhalirate, nemojte disati na usta, nego samo na nos, te pazite da vam lice nije preblizu tečnosti kako se ne biste opekli. Ova će vam inhalacija fino pročistiti sinuse i ublažiti napetost u području glave. Osim obloga i inhalacije, od pomoći vam mogu biti i lagane vježbe istezanja te polagano i svjesno disanje.

Dodatni savjet:

Kod glavobolje pomaže i ispijanje jabukovog sirćeta – svakodnevno popijte po šoljicu vode s dodatkom 2 kašičice jabukovog sirćeta. Ne zaboravite i popiti dovoljnu količinu vode jer glavobolja može nastati i zbog dehidracije.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

(novi.ba)