LEUKOCITE JE MOGUĆE POVEĆATI PRIRODNIM PUTEM: Nije važno samo da se pravilno hranite

Zdravlje

Uloga leukocita je, prije svega, da zaštiti organizam od mikroogranizama.

Bijela krvna zrnca ili leukociti su važne komponente imunog sistema u ljudskom organizmu. Leukociti se mogu povećati prirodnim putem – ishranom i umjerenom fizičkom aktivnošću.

Normalne vrijednosti leukocita kod odrasle osobe su između 4×109 i 1,1×1010 po litru krvi (4.000-10.000 po mikrolitru krvi), i bilo koja promjena ovih vrijednosti govori da pokazuje neki problem u organizmu postoji. Ukoliko vrijednost padne ispod 3.500 po mikrolitru krvi, postavlja se dijatnoza leukopenije.

Groznica, grčevi, dijareja, suvi desni, kijanje, suvo grlo i glavobolja su simptomi smanjenog broja leukocita u krvi. Dobra vijest je da leukocite u krvi možete povećati prirodnim putem, i to konzumacijom hrane koja sadrži beta karoten, vitamin A, vitamin C

Ubacite u ishranu što više povrća i voća,a posebno: bundevu, mrkvu,brokoli spanać, cveklu, špargle,lubenice, karfiol, pomorandže, jagode, smokve i slično. Preporučuje se čak i nemasno meso i riba. Takođe je jako važo da izbacite štetne namirnice iz ishrane. Pored pravilne ishrane za povećanje leukocita važna je i redovna fizička aktivnost. Ako niste ljubitelj jačih treninga idite u šetnju ili vozite bicikl.

Bijela krvna zrnca su svrstana u više kategorija:

Neutrofili: štite organizam od bakterija
Eozinofili: štite organizam od parazita
Bazofili: djeluju kod alergijskih reakcija
Monociti: ubijaju bakterije i uništavaju oštećene ćelije
Limfociti: igraju važnu ulogu u proizvodnji antitijela.

 LepaSrećna