Mađarska šalje vojsku na granicu s Ukrajinom

Svijet

Mađarska šalje vojsku na granicu s Ukrajinom

Ministar odbrane Mađarske Tibor Benko saopćio je kako će mađarski vojnici u narednim danima biti raspoređeni na granici s Ukrajinom uslijed velike krize između Rusije i Ukrajine.

“Sigurnost Mađarske je od najveće važnosti, pa će mađarske odbrambene snage narednih dana rasporediti vojnike u istočni dio zemlje”, najavio je ministar odbrane Tibor Benko.

Prve trupe mogle bi biti raspoređene već u utorak poslijepodne, tako da se mogu očekivati ​​vojna kretanja na putevima u Mađarskoj.

Benko je na konferenciji za novinare nakon sastanka Odbora za nacionalnu sigurnost rekao da mu je premijer Viktor Orban dao instrukcije da zaduži vojsku da spriječi bilo kakve moguće oružane upade na teritoriju Mađarske, prenosi HungaryToday.

On je dodao da bi situacija u Ukrajini mogla eskalirati i utjecati na Kijev i Zakarpatje u zapadnom dijelu zemlje, tako da se mađarski vojnici na granici također moraju pripremiti za dolazak izbjeglica i druge humanitarne zadatke.

“Mađarske oružane snage imaju dva zadatka. Prvi je pružanje humanitarne pomoći, a drugi je zatvaranje granica Mađarske i osiguranje da nijedna oružana grupa ne može ući u Mađarsku. U tom cilju naredio sam raspoređivanje oružanih snaga u istočni region Mađarske, u odgovarajućem broju i sa odgovarajućom opremom. Drugim riječima, granica mora biti ojačana”, rekao je ministar odbrane.

Ministar odbrane je naglasio da Mađarska želi mir te da se zalaže za mirno i kompromisno rješenje, ali je istakao kako mađarske odbrambene snage moraju biti spremne za obavljanje zaštite granica i humanitarnih zadataka ako je potrebno.

klix.ba