PRELIJEPO A OTROVNO CVIJEĆE: Ukoliko ga imate u domu ili bašti, odmah ga se otarasite

Zanimljivosti

PRELIJEPO A OTROVNO CVIJEĆE: Ukoliko ga imate u domu ili bašti, odmah ga se otarasite

Cvijeće je, kako ukras bašte, tako i ukras domova.

Dokazano je da utiče na raspoloženje, ali, logično, i na sam enterijer životnog prostora u koji ga unesemo.

Međutim, nije svo cvijeće bezazleno.

Neko je čak i otrovno.

Đurđevak ćete prepoznati po bijelim zvonastim cvjetovima koji rastu na stabljici i naginju se na jednu stranu. Lijepo izgleda i još ljepše miriše, pa se često stavlja u buket.

Nekada ranije, momci i djevojke su brali đurđevak jer su verovali da donosi sreću u ljubavi. Običaj je bio da se na Đurđevdan ljudi ukrašavaju đurđevkom kao simbolom rascvjetalog proljeća.

U srednjem vijeku se čak koristio, pomiješan sa melemima, kao biljni lijek.

Međutim, ova biljka je zapravo otrovna i može da naškodi ljudima, ali i kućnim ljubimcima.

Nije česta pojava, ali postoji mogućnost da dođe i do fatalnih posledica, nepravilnog rada srca, a izaziva i dijareju, dezorijentaciju, zamagljen vid i osip.

U slučaju da se bilo koji dio biljke proguta, visoko preporučljivo je da odmah potražite medicinsku pomoć.

Stvar je u tome da ova biljka sadrži srčane glikozide, jedinjenja koja mogu da utiču na nervni sistem, srce i stomak. Koriste se u liječenju srčane insuficijencije, ali kada se proguta više od preporučene doze, mogu da budu fatalni. Prema izvještajima, đurđevak sadrži više od 38 srčanih glikozida. Neki mogu da se prečiste u medicinske svrhe, međutim, većina njih ne može da se prečisti tako da postanu bezbjedni za upotrebu.

U slučaju da još uvijek sumnjate, treba da znate i da su svi delovi đurđevka opasni, a pogotovo njegovo korenje i seme. Njegov sok može da izazove kožne upale, dok bobice, cvjetovi i stabljike takođe sadrže toksine.

Do trovanja ovom biljkom može da dođe ukoliko se progutaju dijelovi stabljike – listovi, cvetovi ili korek, a deca i kućni ljubimci su u posebnoj opasnosti. Nepravilan rad srca, dijareja, dezorijentacija, zamagljen vid i osip, odnosno koprivnjača su samo neki od simptoma koji mogu da se jave.

U odnosu na to koji dio biljke unesete, koliko količinski unesete, kao i koliko vremena će proći od momenta uzimanja do lečenja, zavisi jačina trovanja. Bolnički tretman uključuje infuziju, lekove protiv toksina, ili upotrebu aktivnog uglja za apsorpciju toksina.

Međutim, ljudi, uprkos otrovnim svojstvima, u baštama često imaju đurđevak. Ukoliko ga sadite, najbolje je da koristite baštenske rukavice kako biste izbjegli kožne reakcije.

Novi.ba/24sedam.rs