“USPJEŠAN I SRETAN BRAK NE LEŽI U DJECI” – MUDRO ZAPAŽANJE OCA ANDREJA TKAČEVA

Zanimljivosti

Trenutak kada bračni par postane roditelj podrazumijeva da će se životna dinamika promijeniti, a posebno će žena posvetiti veći dio svog slobodnog vremena djeci.

To je razumljivo, jer novorođenčad zahteva intenzivnu brigu, ljubav i pažnju. Taj prirodan instinkt majčinstva obično preplavi ženu u prvim mjesecima nakon rođenja djeteta, jer osim majčinske ljubavi, djeci je potrebna i majčinska zaštita, čak i prije krštenja. Ovo je normalno stanje, no važno je razumjeti da se fokus majčinske pažnje može mijenjati kako djeca rastu.

Žena se trudi pružiti ljubav i toplinu svakom članu porodice, ne zanemarujući ni jednog. Ipak, može se dogoditi da, i nakon nekoliko godina, žena ostane isključivo fokusirana na djecu, ostavljajući partnera osjećajem napuštenosti. Važno je shvatiti da zajednički život bračnog para ne bi trebao biti isključivo usmjeren na djecu. Bračni parovi se odlučuju za brak iz ljubavi prema sebi, a ne samo zbog reprodukcije potomstva.

Djeca se pojavljuju u porodici kao prirodna posljedica te ljubavi. Iako je roditeljima dužnost brinuti se za svoje dijete, važno je razumjeti da brak nije ograničen samo na roditeljstvo. Neki parovi možda nikada neće imati djecu, ali to ne bi trebao biti razlog za raskid braka. Brak je temeljen na međusobnoj ljubavi i povjerenju, a ne samo na pojavljivanju djece. Važno je razumjeti da rođenje djeteta ne bi trebalo stvarati podjelu između partnera.

Ljubav, briga i pažnja u porodici trebaju biti pravedno raspoređeni. Iako je majčinska ljubav prema djetetu neizmjeran dar, važno je shvatiti da majka ima drugačiji odnos s djetetom nego sa suprugom. Brak je posebna veza koja se ne bi trebala zanemarivati ili zamjenjivati majčinskom ljubavlju. Supružnici nisu međusobno povezani krvnim srodstvom, ali su njihova bliskost i intimnost dublje prirode. Stoga je ljubav između supružnika temeljnija od ljubavi prema djeci ili majkama.

Parovi trebaju njegovati svoju međusobnu ljubav i brigu kako bi održali sretan brak. U današnjem društvu, osnovne istine o bračnoj ljubavi ponekad se krivo shvaćaju. Ljubav prema supružniku trebala bi biti prioritet, prema biblijskom učenju. Bračni parovi trebaju shvatiti da je ljubav između supružnika ključna za stabilnost porodice. Djeca sretnih roditelja odražavaju ljubav i harmoniju u porodici, a ta porodična dinamika postavlja temelj za sretno djetinjstvo.

Zato je važno voljeti supružnika s iskrenošću i strašću, ali ne zaboravljajući na pravednu raspodjelu pažnje i vremena među članovima obitelji. Ovo je važno kako bi se održao balans, a ne zanemario negativan odnos prema vlastitom djetetu. Ljubav, koja je izvor snage i podrške, treba biti temelj sretnog i trajnog braka.

svezazenu.net