Nova drama: Dječak Haidar upao u bunar dubok 10 metara

Svijet

Nova drama: Dječak Haidar upao u bunar dubok 10 metara

Devetogodišnjak je već dva dana zarobljen u bunaru

Spasitelji u Afganistanu pokušavaju da dođu do devetogodišnjeg dječaka zarobljenog dva dana u bunaru u južnoj provinciji Zabul.

Operacija u selu Šokak uslijedila je manje od dvije sedmice nakon što je sličan pokušaj spašavanja djeteta iz bunara u Maroku privukao pažnju svijeta – ali ta operacija je završena tako što je dječak Rayan pronađen mrtav.

Snimci koji su podijeljeni na društvenim mrežama u četvrtak pokazuju dječaka identificiranog kao Haidar, koji se zaglavio u bunaru, piše Aljazeera.

Lokalni zvaničnici rekli su da je dječak izgledao zarobljen oko 10 metara, niz okno od 25 metara. Prema pisanju medija, sposoban je da pomjera ruke i gornji dio tijela.

– Jesi li dobro sine moj? Pričaj sa mnom i ne plači, radimo na tome da te izvučemo – može se čuti na snimku kako njegov otac govori.

– U redu, nastavit ću da pričam – odgovara dječak žalosnim glasom.

nimak je nastao tako što su spasioci spustili kameru niz uski bunar pomoću užeta.

– Tamo je tim sa vozilom Hitne pomoći, kiseonikom i drugim potrebnim stvarima – napisao je na Twitteru Abdulah Azam (Abdullah Azzam), sekretar zamjenika premijera Mulaha Abdula Ghanija Baradara (Mullah) u vladi koju vode talibani.

Spasioci su kopali otvoreni rov iz ugla na površini kako bi pokušali doći do tačke na kojoj je dječak zarobljen.

Izgledalo je slično inženjeringu onome što su spasioci pokušali u Maroku početkom februara, kada je petogodišnji Rajan pao niz bunar od 32 metra.

avaz.ba