ŠTA OSOBA KOJA JE ALERGIČNA OSJEĆA I KOJE SU NAMIRNICE NAJČEŠĆI ALERGENI

Zdravlje

ŠTA OSOBA KOJA JE ALERGIČNA OSJEĆA I KOJE SU NAMIRNICE NAJČEŠĆI ALERGENI

Simptomi alergije mogu varirati od ne tako agresivnih, kao što su curenje iz nosa, kašalj, kihanje, do situacija kada je osobi život ugrožen.

Osjetljivost na hranu, učestale probavne poteškoće, prema riječima ljekara, mogu biti neki od simptoma alergije na hranu ili neki njen sastojak.

Smatra se da se alergije javljaju u ranoj dobi, a jedna od prednosti odrasle dobi je što se malo bolje poznajemo, šta volimo, a šta ne, koja nam hrana odgovara, a koju je poželjno izbjegavati.

Na službenom portalu Advanced Allergy & Asthma države Utah stoje upute kako prepoznati alergiju, kada se testirati i kako sebi pomoći.

Kad neko kaže alergija sigurno pomislite na djecu i maslac od kikirikija… Rijetko ko pomisli na alergije koje se javljaju u odraslog dobi, a često je i mišljenje kako će dijete preboljeti alergije jednom kad odraste.

Istina je da možete “prerasti” alergije iz djetinjstva, ali se one isto tako mogu javiti kasnije u životu.

Jednom studijom praćeno je 40.000 ispitanika i otkriveno kako 10 posto njih ima alergiju na hranu, a kod pola ispitanika ona se javila barem jednom u odrasloj dobi.

Namirnice koje su najčešći alergeni

Stručnjaci iz Klinike Mayo navode da su najučestaliji izazivači alergija kod odraslih: školjke, kikiriki, riba i orašasti plodovi.

Istraživači sa američkog univerziteta, koji se bavi proučavanjem alergija, astme i imunologije, dodali su još kategorija na koje bi svi trebali obratiti pažnju, pojašnjavajući da kada se kombiniraju s gore navedenim namirnicama, ova grupa hrane čini oko 90 posto svih alergijskih reakcija. To su: jaja, gluten i soja.

Kako izgledaju simptomi alergija kod odraslih

Ako mislite da je došlo do razvoja alergije, ovo su simptomi na koje biste trebali pripaziti: bol u trbuhu, povraćanje, poteškoće s gutanjem, otežano disanje, osip, svrbež u grlu ili usnoj šupljini.

Kako sebi pomoći?

Ako nakon obroka primijetite neugodne simptome, nikako one po život opasne, vrijeme je da počnete pratiti koje ih to namirnice potiču. Ako niste sigurni koje su namirnice u pitanju, pokušajte pola dana biti bez hrane kako biste sebi olakšali.

No, kako danas jedemo veoma raznolike obroke, teško je pronaći pravi uzrok, stoga je najbolje obratiti se ljekaru i razgovarati o testovima koji će otkriti šta vam to zadaje probleme.

hayat.ba