Policija našla hakera: U A1 je upao maloljetnik. Za podatke korisnika tražio 500.000 dolara

Region

Policija našla hakera: U A1 je upao maloljetnik. Za podatke korisnika tražio 500.000 dolara

Pretresom obiteljske kuće maloljetnog počinitelja u okolici Slavonskog Broda, pronađena i oprema kojom je počinjeno djelo

Policija je otkrila tko je haker kojeg dovode u vezi s provalom u sustav A1 te krađu osobnih podataka najmanje 100.000 korisnika. Prema službenom izvješću MUP-a, radi o maloljetnom počinitelju na području Slavonskog Broda. Policija mu je i pretragom obiteljske kuće pronašla i opremu kojom je djelo počinjeno.

– Policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti u koordinaciji s PU brodsko-posavskom, proveli su danas tijekom dana pretragu doma, pokretnih stvari (računala, pametni telefon i dr.) i korisničkih računa osobe za koju se sumnja da je počinitelj kaznenih djela na štetu TD A1 Hrvatska. Osoba za koju se sumnja da je počinitelj je maloljetna osoba te iz razloga zaštite privatnosti nismo u mogućnost iznositi više podataka – poručili su iz MUP-a.

Inače, maloljetni haker je prošli tjedan tražio i pola milijuna dolara u kriptovalutama, i to u roku od 72 sata, kao uvjet da ne objavi podatke korisnika koje je ukrao na dark webu.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

24sata