PENZIONERI SE HVATAJU ZA GLAVU ZBOG POSKUPLJENJA GASA: ZA GRIJANJE VEĆ SADA DAJU TREĆINU PENZIJE

Region

PENZIONERI SE HVATAJU ZA GLAVU ZBOG POSKUPLJENJA GASA: ZA GRIJANJE VEĆ SADA DAJU TREĆINU PENZIJE

Sve češće slike na bh. ulicama. Nikakva primanja ili ona minimalna osuđuju ljude na borbu za egzistenciju. Najpogođeniji su penzioneri.

Penzioneri kada prime svoju penziju prvo mu je da ide do šaltera do apoteke, pa da plati komunalne usluge. I ono što mu ostane za život… U sklopu toga došlo je do enormnog povećannja smrtnosti penzionera jer se to odrazilo na njihovu ishranu, slabljenje imuniteta i nemogućnosti zadovoljenja potreba za život – rekao je Omer Ključić iz Udruženja penzionera Novo Sarajevo.
I Mirsada Omerka došla je da plati račune. Poskupljenje gasa od 21% teško joj pada. Sada daje trećinu penzije samo za režije.

Mi ćemo morati redukovati nešto ili prelaziti na struju, isključivati plin. Da li je to poenta? Je li to cilj ove države? – pita se Mirsada Omerka.
Po novoj cijeni gasa oni koji su u januaru ove godine plaćali 300 KM u januaru naredne godine izdvajat će od 500 do 600 maraka. Zbog rasta cijena neki već sada daju i više od trećine svoje penzije.

U uštedama pak nisu revnosni nadležni. Sebi su obezbijedili novo povećanje primanja. I to u periodu kada se očekuje novi rast cijena. Sebe obezbijedili – građane ostavili na cjedilu.

Naredno povećanje je cijene centralnog grijanja. Nemoguće je povećati cijene gasa, a da toplane ne povećaju svoju cijenu. Ta moja procjena je da je naredno povećanje sigurno oko 20% – navodi Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.
Zbog toga će mnogi građani preći na grijanje na struju, ugalj, drva. Rezultat će biti povećano zagađenje. I životne namirnice znatno su skuplje. Gorivo također. Jedino se smanjenje njegove cijene može očekivati.

hayat.ba