Ljubavna priča Njujorčanke i Hercegovca: Susret na Bahamima i svadba u Trebinju

Region

Ljubavna priča Njujorčanke i Hercegovca: Susret na Bahamima i svadba u Trebinju

Testiranje na korona virus Neni Topaloviću iz Ljubinja donijelo je sreću i životnu partnericu koju je upoznao na Bahamima, nakon čega je doveo u Hercegovinu i svoj rodni kraj gdje su i vjenčali. Rođena Njujorčanka za BiH ranije nikad nije čula, no ljubav je dovela u krševiti kraj naše zemlje.

Devetnaestogodišnju amerikanku Tasanee Sappleton, sa Floride gdje je živjela i radila kao medicinska sestra životni put doveo je u Ljubinje, malo hercegovačko mjesto koje broji oko 3.000 stanovnika. Ljubav između nje i njenog supruga buknula je, kaže, na prvi pogled. Uzimanje njegovog brisa bio je sudbonosni trenutak.

Tasanee nikad prije nije čula za BiH
“Ja radim kao konobar na kruzeru, Tasanee je bila tu, radila je testove na koronu. Upoznali smo se na Bahamima, radila mi je test samo jednom, krajem decembra sam je zaprosio i onda smo odlučili da dođemo ovdje, da obavimo vjenčanje, ostalo je istorija”, priča nam Neno Topalović .

Njegova supruga nam pojašnjava kako nije ni znala gdje se nalazi Bosna i Hercegovina.

“Bila sam jako nervozna, pitala sam ga odakle je i kad mi je rekao da je iz Bosne, ja uopće nisam znala gdje je ta zemlja, nikad nisam ni čula za nju dok nisam upoznala Nenu. Razmijenili smo brojeve, a potom je došao u moju kancelariju da mu uzmem kovid bris. Rizikovala sam, jer ne poznajem ga mnogo, molila sam Boga da sve bude uredo i bilo je”, navodi nam Tasanee Sappleton.

Nakon dva mjeseca druženja, ljubav su odlučili krunisati brakom. Svadbeno slavlje održano je u Trebinju. Trenutno žive u Ljubinju, Neninom rodnom mjestu – gdje je Tasanee srdačno dočekana. Topli i ljubazni ljudi, hrana, kultura i tradicija izazvali su njeno oduševljeno, no ne i klima.

“Sve mi se sviđa osim vremena, jako je hladno. Hrana je predivna, najviše mi se svidjelo meso i krompir. Ljubinje je malo mjesto, ali ljudi su veoma topli i susretljivi. Njegova porodica mi se jako svidjela, lijepo su me prihvatili. Moji roditelji su na početku bili zabrinuti, ali sad im se Neno sviđa, baš kao i naša veza”, govori Tasanee Sappleton.

Neno Topalović pojašnjava zašto njegovoj supruzi trenutno vrijeme u Hercegovini nije baš po volji.

“Ona je došla sa Floride gdje je 35 stepeni, mi smo bili na Bahamima gdje je 45 stepeni, došla je ovdje na minus 10. Prvi put u životu vidjela šta je jakna, nije znala šta je jakna”, ističe Neno.

Tasanee je već počela učiti bosanski jezik
S obzirom na to da njegovi roditelji ne pričaju engleski jezik, sporazumijevanje ide otežano. No kako bi se otklonile sve prepreke u komunikaciji, Tasanee ne gubi vrijeme, učenje jezika shvatila je vrlo ozbiljno.

“Znam zdravo, ćao, dobro jutro, dobro veče, dobar dan, meso, kosa, žena, može, dođi, diši, molim te, volim te, hvala”, govori ponosno Tasanee.

Ljubinjskim ulicama neće još dugo šetati, jer uskoro idu na medeni mjesec u Budimpeštu, a potom se vraćaju u Ameriku i svojim poslovnim obavezama. Neno na kruzer, a Tasanee u bolnicu. U BiH planiraju doći ponovo naredne zime, kada hercegovački običaji i tradicija, kao i klima za Tasanee neće biti nepoznanica.

n1