Američka vojska ulaže 20 miliona dolara u sklopive dronove

Svijet

Američka vojska ulaže 20 miliona dolara u sklopive dronove

Američka vojska je potpisala ugovor s kompanijom Skydio iz Kalifornije vrijedan 20 miliona dolara, a riječ je o proizvodnji sklopivih dronova.

Cilj američke vojske je da se distancira od stranih i komercijalno dostupnih dronova, tako da će Skydio sada proizvoditi svoje X2D dronove za vojni program SSR (Short Range Reconnaissance).

Američka vojska će opremiti vojnike dronovima koji se brzo stavljaju u aukciju te se koriste za izviđanje i nadzor kratkog dometa. Vojni SSR program razmatra upotrebu malih dronova već neko vrijeme, a dosad je 30 kompanija priložilo svoje prijedloge. Rigoroznim testiranjem je lista skraćena na pet kompanija, a pobjednik je pomenuti Skydio.

Prema traženim specifikacijama, dronovi moraju moći u zraku provesti 30 minuta, njihov domet ne smije biti manji od tri kilometra, a moraju izdržati vjetar brzine do 28 km/h. S obzirom da se radi o zadacima izviđanja, dron treba podržavati i mapiranje te mogućnost geotagiranja fotografija.

X2D dron posjeduje dvobojne optičke termalne senzore koji mogu snimati 4K video, a opremljeni su i tehnologijom za noćni let baziranom na GPS-u. Let u trajanju od 35 minuta podrazumijeva maksimalnu brzinu od 40 km/h, kao i AI mogućnosti poput izbjegavanja prepreka i otkrivanja subjekata..

Drone je lakši od 1,3 kg te se može sklopiti kako bi se smanjile njegove dimenzije na polovinu njegove veličine u letu. Sklopljeni dron se može rasklopiti i podići u zrak za 75 sekundi. Kontroler je težak nekoliko stotina grama manje od drona te posjeduje ekran koji može prenositi video rezolucije 720p dok “komunicira” s dronom udaljenim do 6 km.

Skydiova prednost je činjenica da se dizajniranje, proizvodnja i podrška obavljaju s američkog tla. Američka vojska je 2017. godine zabranila upotrebu komercijalnih dronova kompanije DJI zbog sigurnosnih rizika, a prošle godine su zabranjeni svi dronovi i podsistemi drugih zemalja.

Američka vojska je i u junu 2020. godine naručila “džepne dronove” teške 33 grama, koji mogu letjeti do 25 minuta.

klix.ba