Nizozemski avioprevoznik obustavlja letove za Ukrajinu zbog straha od ruske invazije

Svijet

Nizozemski avioprevoznik obustavlja letove za Ukrajinu zbog straha od ruske invazije

Nizozemski avioprevoznik KLM saopćio je u danas kako će u narednom periodu obustaviti letove iz i za Ukrajinu zbog sve većeg straha od ruske invazije na ovu zemlju.

Ovu odluku rukovodstvo kompanije je donijelo nakon što je nizozemska vlada pozvala svoje građane da napuste Ukrajinu, pridruživši se tako nizu zapadnih zemalja, uključujući SAD, koje su izdale slična uputstva svojim državljanima.

Dok se KLM odlučio za potpuno obustavu letova, druge kompanije za sada su uvele samo određena ograničenja. Lufthansa, Swiss i Austrian Airlines u januaru su promijenili rasporede letova prema Ukrajini kako njihovi avioni i posade ne bi morali u ovoj zemlji ostajati preko noći.

Također, i niskobudžetni avioprevoznik Ryanair smanjio je broj letova prema ovoj istočnoevropskoj državi.

Podsjetimo, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izjavio je u petak kako bi ruska invazija na Ukrajinu mogla početi svakog dana te je pozvao američke državljane da napuste ovu državu.

S obzirom da je, prema američkim procjenama, napad u ovom trenutku neizbježan, Sullivan ističe kako će invazija početi raketnim napadima i bombardovanjem iz zraka što može dovesti i do velikog broja civilnih žrtava.

klix.ba