Od sutra iznad BiH borbeni avioni

Svijet

Od sutra iznad BiH borbeni avioni

Nemate razloga za nervozu ako vidite sve više pripadnika Eufora u BiH poručuju nam iz Evropske unije i kažu da je riječ o preventivi. Nakon dodatnih 500 vojnika na kopnu, vojne snage iz Unije odlučile su pojačati prisustvo i na nebu Bosne i Hercegovine. Nema potrebe, kažu, ali ako je bude, dodatnih 2000 pripadnika EUFOR-a ekspresno bi se moglo naći ovdje.

Od sutra će se na nebu iznad Bosne i Hercegovine moći vidjeti francuski vojni, mlazni avioni. Komandant programa ALTEA u BiH prihvatio je ponudu Francuske da izvede trenažne letove.

Nosač aviona “Charles-de-Gaulle” trenutno ima operativnu obuku u Sredozemnom moru i od ponedjeljka, 7. marta 2022. godine, njegove letjelice tipa ,,Rafale” će izvoditi prelete preko Zapadnog

Balkana, uključujući BiH. saopšteno je iz EUFOR-a.

U ovakvim vremenima kada je sigurnosna ravnoteža u Evropi narušena, EU pokazuje svoju stalnu posvećenost i odlučnost da podrži sigurno i stabilno okruženje u BiH i na zapadnom Balkanu.

Poslednjih dana su se na cestama BiH mogla vidjeti vozila EUFOR-a. Ranije su iz Delegaciji EU poručili d je to za očekivati, posebno u mjestima u kojima su ranije bilježeni incidenti. Prije sedam dana počeli su pristizati prvi vojnici od njih 500, pojačanje za trenutne snage EUFOR-a u BiH.

“Ovih 500 vojnika zapravo su uduplali snage koje smo do sada imali, i rekao bih da znači da su zaista ozbiljni. EU je zaista ozbiljna je kada je u pitanju BIH. Ne znači da je mir ugrožen, ali znači da smo mi itekako na oprezu. Tako da je ovo jedna mjera predostrožnosti. Da se osigura da nema nekih neželjenih dešavanja.” kazao nam je Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

EUFOR želi da pojača svoje prisustvo i svoju vidljivost, poručio je ministar bezbjednosti BiH. Kaže pored posmatranja, trenutne snage EUFORA mogu poslužiti za prihvat novih snaga.

“Sa svim tim snagama, sa sadašnjih 600 ljudi, sa dodatnih 500, EUFOR u najboljem slučaju može biti objektivan posmatrač. Povećava se broj ljudi koji na različitim tačkama mogu objektivnije vidjeti i izvještavati o tome šta se dešava na prostoru Bosne i Hercegovine ukoliko ta dešavanja budu zanimljiva za EU i zemlje koje su poslale te snage.” rekao je Selmo CIkotić, ministar sigurnosti BiH za N1.

novi.ba